Skip to main content

Με δόσεις θα γίνεται η πληρωμή ΦΠΑ

Σε τρεις δόσεις θα γίνει η καταβολή του ΦΠΑ από 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε τρεις δόσεις θα γίνει η καταβολή του ΦΠΑ από 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη από την κυβέρνηση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου υπό τις προϋποθέσεις της καταβολής του 30% τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης και πληρωμή του υπολοίπου φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Προσαύξηση 1% θα έχει το ποσό της κάθε δόσης έως τη λήξη του δεύτερου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, ενώ από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Παράλληλα «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί έως το τέλος του χρόνου για χρέη προς τράπεζες ύψους έως 200.000 ευρώ.

Αναλυτικά η πράξη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ΦΠΑ και επισφάλειες:


ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

«Ρύθμισηθεμάτων Φ.Π.Α., επισφαλών απαιτήσεων, ληξιπρόθεσμων χρεών προς τοΔημόσιο, αναπροσαρμογή ποσού οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία καιαναστολή πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα»
  
΄Aρθρο 1
 
1.Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται μετην υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, πουπροβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 τουΚώδικα Φ.Π.Α. (κυρ. ν.2859/2000), στους υποκείμενους στο φόρο πουτηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., με καταληκτικήημερομηνία καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου το τέλος τουδεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ωςεξής:

- καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης,

- καταβολή του υπολοίπου φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Τοποσό της κάθε δόσης προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%)μέχρι τη λήξη του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα της υποβολής τηςδήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση κατά Κ.Ε.Δ.Ε. που ανέρχεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Στουςυποκείμενους στο φόρο που καταβάλλουν τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό(30%) του οφειλόμενου φόρου και κάνουν χρήση της ευχέρειας αυτής δενεπιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και το τέλος του δεύτερουμήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Περιοδικήδήλωση, η οποία υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή ποσοστούτριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου, θεωρείταιως απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

2.Στους υποκείμενους στο φόρο που έχουν κάνει χρήση της ευχέρειας πουτους παρέχεται στην παράγραφο 1 και υποβάλλουν ανακριβή ή δενυποβάλλουν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. επιβάλλεται αντί πρόσθετου φόρουμόνο πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται.Για το πρόστιμο αυτό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη διοικητικήεπίλυση της διαφοράς.

3. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούταινα προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση του   φόρου που προκύπτει από τιςδηλώσεις των διατάξεων της παραγράφου 1.

4.Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20.10.2009 και μετά.

5.Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται οιδιαδικασίες και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων τουάρθρου αυτού.

΄Aρθρο 2

1. Τα ποσοστά που αναφέρονται στηνπερίπτωση θ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κώδικα ΦορολογίαςΕισοδήματος, που κυρώθηκε με το ν.2238/1994 (ΦΕΚ Α151) αυξάνονται απόμισό τοις εκατό (0,5%) και ένα τοις εκατό (1%), σε ένα τοις εκατό (1%)και ένα και μισό τοις εκατό (1,5%) αντίστοιχα.

2. Οι διατάξειςτης προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή για δαπάνες πουπραγματοποιούνται για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1ηΙανουαρίου 2009 και μετά.