Skip to main content

Statathlon: Η Startup των πρωταθλητών στο πλευρό της Εθνικής

Κύρια στόχευση της πλατφόρμας είναι η εισαγωγή της επιστήμης της ανάλυσης δεδομένων στον ευρωπαϊκό αθλητισμό - Τι λέει στη Voria.gr ο ιδρυτής της.

Έτοιμη να κάνει πρεμιέρα στο Mundobasket που διεξάγεται στα γήπεδα της Κίνας είναι αύριο η Εθνική ομάδα μπάσκετ που θα επιδιώξει να διακριθεί μπαίνοντας στη ζώνη των μεταλλίων για πρώτη φορά μετά από το 2009 και το Eurobasket της Πολωνίας.

Η «γαλανόλευκη» θα έχει δίπλα της σταθερά όπως και σε κάθε διοργάνωση, τους Έλληνες φιλάθλους ωστόσο σε αυτή τη διοργάνωση θα έχει έναν ξεχωριστό σύμμαχο στο πλευρό της.

Αυτός είναι η Statathlon, μια αμιγώς ελληνική επιχειρηματική προσπάθεια που γέννησε μια ξεχωριστή πλατφόρμα στοχεύοντας στην εισαγωγή των οφελών που έχει η στατιστική στον χώρο του ευρωπαϊκού ομαδικού αθλητισμού.

Η Statathlon θα αποτελέσει τον επίσημο συνεργάτη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Δημήτρης Σακελλάρης, εμπνευστής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, μιλά στη Voria.gr για τη δημιουργία της, τη στόχευση που έχει, τις υφιστάμενες συνεργασίες αλλά και τα μελλοντικά σχέδια.

Σημειώνεται πως ο κ. Σακελλάρης είναι αποφοιτος Στατιστικής και Ασφαλιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η ξεχωριστή αυτή Startup ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 έχοντας ήδη καταγράψει σημαντικά βήματα όπως η συνεργασία με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, CSKA Moscow, η παρουσίαση των advanced stats του Basketball Champions League και η εκπόνηση του Champions League Project.

Τι είναι η Statathlon; Πώς εμπνευστήκατε την δημιουργία αυτης της Startup;

Η Statathlon είναι μία επιχειρηματική προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 20 μήνες πριν και κύριος στόχος της είναι να εισάγει τα οφέλη της Στατιστικής και κατ' επέκτασιν Μαθηματικής Ανάλυσης στο χώρο του Ευρωπαϊκού ομαδικού αθλητισμού.

Την ιδέα εμπνεύστηκα το καλοκαίρι του 2017, όταν μόλις είχα αποφοιτήσει από το τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η διαρκής αγάπη μου για το αθλητισμό, τις νέες τεχνολογίες και το επιχειρείν, με ώθησε να σκεφτώ την ιδέα και να αρχίσω να σχεδιάζω την υλοποίησή της. Αν με ρωτήσεις, αν είχα κάποιο συμπαγές επιχειρηματικό πλάνο στο νου μου τότε, φυσικά και η απάντηση είναι αρνητική. Ως Στατιστικός όμως, είχα καταλάβει ότι οι δυνατότητες της εν λόγω επιστήμης δεν περιορίζονται μόνον στην απλή καταγραφή και παρουσίαση στατιστικών στοιχείων που στηρίζεται χρόνια ο ομαδικός αθλητισμός στην Ευρώπη.

Ναι μεν, είναι χρησιμο να ξέρεις ότι ένας παίκτης είναι εύστοχος σε έναν αγώνα γιατί έτσι μπορείς να κερδίσεις. Όταν όμως ανακαλύψεις την αιτία που είναι εύστοχος τότε μπορείς να κερδίσεις πολλούς αγώνες και να είσαι διαρκώς ανταγωνιστικός. Τη συγκεκριμένη αιτία δεν μπορείς να την ανιχνεύσεις εύκολα με γυμνό μάτι ή μέσω της εξειδίκευσης. Είναι κάτι όμως που η στατιστική ανάλυση, μπορεί να αναδείξει. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η Statathlon.

Ποια είναι η κύρια στόχευση της πλατφόρμας;

Συνεργαζόμαστε με τις ομάδες βοηθώντας το προσωπικό τους, να κατανοήσει, να ερμηνεύσει και να αξιοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγει με στόχο την καλύτερη και πιο διαρκή απόδοση στο γήπεδο, την πρόληψη τραυματισμών και την ανάδειξη ταλέντων.

Ειδοποιός διαφορά για εμας σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η χρησιμοποίηση πολλαπλών βάσεων δεδομένων στη δημιουργία του προφίλ ενός αθλητή, παρέχοντας μία πιο σφαιρική εικόνα για τον ίδιο τον αθλητή κάτι που οδηγεί στην πιο ακριβή διαχείρισή του από τον προπονητή και το επιτελείο του.

Για παράδειγμα όταν ένας αθλητής είναι εξαιρετικά εύστοχος και ψύχραιμος στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού όμως υστερεί εμφανώς σε αντοχή, η συνεχής χρησιμοποίησή του δεν θα μπορεί να αναδείξει το πλεονέκτημά του αφού στο τέλος του παιχνιδιού εκείνος θα είναι κουρασμένος και η απόδοσή του θα είναι πολύ χαμηλή. Έχοντας αυτή την πληροφορία για το προφίλ του αθλητή, ο προπονητής μπορεί να τον διαχειριστεί αναλόγως και να επωφεληθεί από τις αρετές του.

Η Statathlon βρίσκεται μερικούς μήνες πριν την συμπλήρωση δύο ετών από τη γέννησή του και έχει καταγράψει σημαντικά βήματα όπως η συνεργασία με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, CSKA Moscow, η παρουσίαση των advanced stats του Basketball Champions League και η εκπόνηση του Champions League Project. Τι απολογισμό θα κάνατε από τη μέχρι στιγμής πορεία της πλατφόρμας;  

Σίγουρα είμαι περήφανος για τα βήματα που έχουμε κάνει ως τώρα. Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την αποφασιστικότητα, τη θέληση και τη σκληρή δουλειά από μέρους της ομάδας μου. Πριν περίπου δύο χρόνια ξεκινήσαμε με κάτι αδρό στο μυαλό μας, και μέρα με τη μέρα στόχος μας ήταν να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Η προσέγγισή μας πάντα ήταν να αναδειχθούμε για την ποιότητα δουλειάς μας, τον επαγγελματισμό μας και την καλλιέργεια υγιών και διαρκών συνεργασιών. Το ξέραμε από την αρχή ότι ο στόχος ήταν δύσκολος, οι προκλήσεις πολλές όμως όλα αυτά ξεπερνιούνται με την προσήλωση στο στόχο και την υγιή κουλτούρα εντός της ομάδας!

Έτσι, φτάσαμε από το μηδέν, στην άκρως παραγωγική συνεργασία με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, CSKA Moscow σε αυτό το μικρό διάστημα, προερχόμενοι από μία μικρή αγορά όπως η ελληνική. Βήμα-βήμα, μέσω άλλων μικρότερων σε κλίμακα συνεργασιών φτάσαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ενός τέτοιου club. Τα καταφέραμε γιατί παρόλο που οι απαιτήσεις ήταν πολλές, είχαμε μάθει να δουλεύουμε σε αυτους τους ρυθμούς και το κίνητρο ήταν τεράστιο. Όπως είπε και ο κ. Ιτούδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφερόμενος σε μας, ήμασταν εκεί να εξοικονομήσουμε χρόνο από εκείνους και να συνεισφέρουμε σε κομμάτια που άπτονται της δικής μας εξειδίκευσης, στην ανάλυση.

Φυσικά, μέσα σε αυτούς τους μήνες, είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και με άλλους οργανισμούς, είτε σε επίπεδο ομάδων είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο. Κάθε μία εμπειρία μας προσέθετε με πολύτιμες γνώσεις και νέες οπτικές.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που έρχονται για τη Statathlon; Υπάρχει κάποιο νέο project το οποίο ετοιμάζετε; Σας έχουν προσεγγίσει ενδεχομένως διακεκριμένες εταιρείες ή φορείς για να συνεργαστούν ή ακόμη και να αγοράσουν την πλατφόρμα;

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς θα έχουμε την τιμή να συνεισφέρουμε στο έργο της της Εθνικής μας ομάδας στο Παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ 2019 στην Κίνα όντες οι επίσημοι συνεργάτες στο κομμάτι της ανάλυσης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο project που τρέχουμε σε διαρκή συνεργασία με τον κ. Σκουρτόπουλο και το τεχνικό επιτελείο. Ήταν προσωπικό όνειρο να συνεισφέρω με κάποιο τρόπο στις προσπάθειες της Εθνικής Ελλάδος. Συνεπώς η ομάδα μου και εγώ είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι γι' αυτή τη συνεργασία. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και την επόμενη χρονιά, που αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.