Skip to main content

Με ελληνικό άρωμα και αναφορά στον Ζακ τα βραβεία του Φεστιβάλ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Αλέξανδρος αλλά και όλα τα ειδικά βραβεία σε ταινίες που ξεχώρισαν στη διάρκεια του φεστιβαλικού δεκαημέρου

Με μια λαμπρή τελετή που παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Νανούρης, έπεσε απόψε αυλαία για το 59ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο κατάμεστο από κόσμο Ολύμπιον.

Στη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν τα βραβεία Αλέξανδρος αλλά και όλα τα ειδικά βραβεία σε ταινίες που ξεχώρισαν στη διάρκεια αυτού του φεστιβαλικού δεκαημέρου.

Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Ρέι και Λιζ», του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ, και αποτελεί παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Την απονομή έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.
 
Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής / Αργυρός Αλέξανδρος απέσπασε το γερμανικό φιλμ «Όλα Καλά», της Εύα Τρόμπις ενώ ο σκηνοθέτης Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ κέρδισε το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος για την ταινία «Διαβολόψαρο», που απέσπασε συνολικά τρία βραβεία για τον τρόπο που εξέθεσε την τραγωδία που βιώνει η κοινότητα των Ροχίνγκια.

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Γιάκομπ Σιντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο ένοχος», του Γκούσταφ Μέλερ ενώ η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου απέσπασε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με την Ένε Σουάρτς για τις ταινίες «Η δουλειά της» και «Όλα καλά».

Η κ. Τριανταφυλλίδου ανέβηκε συγκινημένη στη σκηνή του Ολύμπιον λαμβάνοντας το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Η ηθοποιός ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη, Νίκο Λαμπό, που επέμεινε να κάνει ταινία αυτήν την απλή ιστορία και αφιέρωσε το βραβειο στις κόρες της αλλά και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αισθάνονται αόρατοι στον «κανονικό» κόσμο.



Ένα βραβείο αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο

Φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η στιγμή απονομής του βραβείου Mermaid, ενός ανεξάρτητου βραβείου για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ.

Η Μαρία Κατσικαδάκου, διευθύντρια του Outview Film Festival (Διεθνούς LGBTQI Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας) και μέλος της κριτικής επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία αυτού του βραβείου σε μια εποχή όπου παρατηρείται η άνοδος του ρατσισμόυ και φασισμού και το αφιέρωσε στον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο. 

Η ταινία που κέρδισε είναι το βραζιλιάνικο «Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο.

Ο κ. Μοράτο ανέβηκε στο βήμα από όπου ευχαρίστησε τους κριτές και σημείωσε πως το φιλμ δημιουργήθηκε με πενιχρά μέσα, μόλις 20.000 δολάρια και μια ομάδα εφήβων. «Σας ευχαριστώ. Ένα όνειρο μου έγινε πραγματικότητα»!

Σημειώνεται πως η ταινία έλαβε και την ειδική μνεία της διεθνούς επιτροπής που την χαρακτήρισε μια «γενναία δουλειά».



Βραβεία Κοινού

Τον λόγο όμως για τα βραβεία είχε και το κοινό. Πανω από 15.000 θεατές ψήφισαν για τα βραβεία Fischer.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονέμεται στην ταινία:
Ο ΕΝΟΧΟΣ/ DEN SKYLDIGE/THE GUILTY, του Γκούσταφ Μέλερ, Δανία
 
Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης απονέμεται στην ταινία:
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΙΙ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ /REFUGE II: THE ICE PATH του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα
 
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια απονέμεται στην ταινία:
ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ /KELEBEKLER/BUTTERFLIES, του Τόλγκα Καρατσελίκ, Τουρκία
 
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες απονέμεται στην ταινία:
Η ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΝΥΧΤΑ /LA NOCHE DE 12 AÑOS/A TWELVE-YEAR NIGHT, του Άλβαρο Μπρέχνερ, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία



Ακόμα:
Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης:
Στη φωτογραφία του Ναβαροφάατ Ρουνγκφιμπουνσοφίτ για την ταινία ΔΙΑΒΟΛΟΨΑΡΟ/KRABEN RAHU/ MANTA RAY του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα
 
Πρώτη Ειδική Μνεία:
Στην ταινία ΦΥΓΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΕΝΤΡΙΞ /SMUGGLING HENDRIX του Μάριου Πιπερίδη, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα
 
Δεύτερη Ειδική Μνεία:
Στην ταινία ΣΟΚΡΑΤΕΣ /SOCRATES του Άλεξ Μοράτο, Βραζιλία
 
ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY
Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Φραντσέσκα Φίνι (σκηνοθέτιδα, καλλιτέχνις), Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου και επιμελητής προγράμματος στο Luxembourg City Film Festival) και Άγγελο Φραντζή (σκηνοθέτης).
 
Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία:
ΟΥΛΗ / BATTLESCAR των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ, Γαλλία, ΗΠΑ
 
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)  

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους:
 
Άνττι Σελκοκάρι (Φινλανδία)
Ριτς Κλάιν (Ηνωμένο Βασίλειο)
Νίκο Αλέτρα (Νίκο Αρτινό) (Ελλάδα)
 
Απονέμει τα εξής βραβεία:
 
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
 
ΣΟΦΙΑ/SOFIA, της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, Γαλλία, Κατάρ
 
Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) στην ταινία:
 
ΠΑΥΣΗ/PAUSE, της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
 
ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΤΑΜΙ /STILL RIVER του Άγγελου Φραντζή, Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:
 
ΔΙΑΒΟΛΟΨΑΡΟ/KRABEN RAHU/MANTA RAY, του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:
 
Το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer:
 
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΙΙ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ /REFUGE II: THE ICE PATH του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα
 
Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής Fipresci:
 
ΠΑΥΣΗ/PAUSE, της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Πάνο Θωμαϊδη, την Διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου και τον Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού  Κέντρου Κινηματογράφου Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.
 
Το ΕΚΚ απονέμει το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, στον σκηνοθέτη:
 
Στην Κρικρή για την ταινία του, THE WAITER, Ελλάδα
 
Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονέμεται στον:
 
Δημήτρη Χαλκιαδάκη για την ταινία, THE WAITER του Στηβ Κρικρή, Ελλάδα
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Παναγιώτα Δαμιανίδου, Άγγελος Κάλφας, Συμεών-Ραφαήλ Καραλής, Χαράλαμπος Κοζάρης και Αλεξάνδρα Μολφέτα. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 
Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:
 
Καλύτερη Ταινία:
Η ΔΕΞΙΑ TΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ /THE RIGHT POCKET OF THE ROBE του Γιάννη Β. Λαπατά, Ελλάδα
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:
SCOPOPHILIA, των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, Ελλάδα
 
ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ή του Τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Την φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν τα εξής μέλη του Δ.Σ. του WIFT: Αντουανέττα Αγγελίδη (αντιπρόεδρος), Λένα Ράμμου (γενική γραμματέας) και Πόλυ Τρανίδου (ταμίας)
 
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
ΜΗ ΜΕ ΑΓΓΙΖΕΙΣ / TOUCH ME NOT της Αντίνα Πιντιλίε, Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία