Skip to main content

Οδηγός χωρίς ζώνη πετάγεται από αυτοκίνητο που ανατρέπεται(φωτο+vid)

Δύο εντυπωσιακοί προσομοιωτές φιλοξενούνται στο περίπτερο της ελληνικής αστυνομίας στην 84η ΔΕΘ παραδίδοντας μαθήματα οδικής ασφάλειας.

Τη ζωτική σημασία της ζώνης ασφαλείας αναδεικνύει η Ελληνική Αστυνομία μέσω εντός εντυπωσιακού προσομοιωτή που φιλοξενεί φέτος στο περίπτερο της στην 84η ΔΕΘ.

Ο προσομοιωτής, που αποτελεί πραγματικό όχημα, δείχνει τι συμβαίνει σε έναν οδηγό σε περίπτωση που το αυτοκίνητο που οδηγάει τρέχοντας με 50 χιλιόμετρα την ώρα, ανατραπεί. Με τη βοήθεια μιας κούκλας στη θέση του οδηγού, αποδεικνύεται με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι αν ο οδηγός φοράει ζώνη παραμένει στο όχημα ενώ αν όχι, πετάγεται έξω από αυτό διατρέχοντας μάλιστα τον κίνδυνο να τον πατήσει το ίδιο του το αυτοκίνητο.

«Στόχος μας είναι να καταδείξουμε τη σημαντικότητας της χρήσης ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβάτες τους αυτοκινήτου. Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι φοράνε ζώνη μόνο όσοι κάθονται στα μπροστινά καθίσματα», τονίζει ο προϊστάμενος γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης, αστυνόμος Β' Χρήστος Δημητρακόπουλος προσθέτοντας ότι ο επιβάτης που δεν φοράει ζώνη μπορεί να λειτουργήσει ως «όπλο» για τους υπόλοιπους επιβάτες με ζώνη.

Η επίδειξη που πραγματοποιείται στο περίπτερο σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία που παραχώρησε τον προσομοιωτή στην ΕΛΑΣ για την περίσταση αυτή, ακολουθεί το μοντέλο που χρησιμοποιεί η τροχαία των ΗΠΑ για την ενημέρωση των πολιτών σε αντίστοιχα θέμα ασφάλειας.

Δίπλα σε αυτόν, υπάρχει ακόμα ένας προσομοιωτής οδήγησης φορτηγού-λεωφορείου, αντίστοιχος του οποίου δεν υπάρχει στην Ελλάδα ή τα Βαλκάνια. Στον προσομοιωτή αυτόν οι επισκέπτες μπορούν να οδηγήσουν εικονικά ένα φορτηγό κρατώντας το τιμόνι και κοιτάζοντας μέσα από τρεις οθόνες τον δρόμο και το γύρω περιβάλλον. Η διαδρομή κρύβει πολλά εμπόδια, όπως το ξαφνικό άνοιγμα μιας πόρτας αυτοκίνητου ή ένα μικρό παιδί που πετάγεται στον δρόμο, τα οποία ο οδηγός καλείται να διαχειριστεί σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο προσομοιωτής βοηθάει στην απόκτηση επιπλέον εμπειρίας από τους οδηγούς και είναι κατάλληλο τόσο για νέους όσο και για έμπειρους οδηγούς.

Παράλληλα με τους δύο προσομοιωτές, στο περίπτερο διατίθενται γυαλιά προσομοίωσης κούρασης, μέθης και ναρκωτικών τα οποία μπορεί να φορέσει ο επισκέπτης προκειμένου να αντιληφθεί το μέγεθος της επιρροής που έχει η κόπωση, το αλκοόλ και οι ουσίες στην οδήγηση. Ενώ ακόμα, υπάρχει αυτόματο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων, το λογισμικό αυτόματης αναζήτησης προσώπου με βιομετρικά χαρακτηριστικά και το σύστημα ελέγχου γνησιότητας χαρτονομισμάτων.