Skip to main content

Με εμβόλιο ή rapid test στα πανεπιστήμια οι φοιτητές από Οκτώβριο

Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν διά ζώσης.

Μόνο με εμβόλιο ή rapid test θα έχουν πάσο για τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα οι φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή από τον Οκτώβριο. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν διά ζώσης. Ηδη η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε αντίστοιχη απόφαση. Ωστόσο, για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα υιοθετηθεί το μοντέλο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή οι εξετάσεις θα γίνουν κατά κύριο λόγο εξ αποστάσεως.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση Αγγελος Συρίγος, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν διά ζώσης. Φέτος υπάρχει το εμβόλιο που προσφέρει προστασία στους φοιτητές, ενώ είναι σαφές ότι θα ισχύουν και τα άλλα προληπτικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας. Επίσης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν rapid test ή μοριακό στην αρχή κάθε εβδομάδας. «Δεν μπορούμε να συζητάμε να μην ανοίξουν τα ΑΕΙ πλέον, καθώς έχουμε τη δυνατότητα των εμβολιασμών», δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Βέβαια όλα είναι υπό μελέτη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πάντως, από την άλλη θεωρείται ότι η ένταση του κύματος και το γεγονός ότι πλήττει τις ηλικίες στη δεκαετία των 20 θα οδηγήσουν πολλούς επιφυλακτικούς φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά των φοιτητών για να τους επιτρέπεται η είσοδος.

Διαβάστε ακόμη: Κεραμέως: Εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστημιακά κάμπους

Η σύγκλητος του ΕΚΠΑ έλαβε ανάλογη απόφαση. Ετσι στην ανακοίνωσή της, που υπογράφεται από τον πρύτανη του ιδρύματος Θάνο Δημόπουλο, ορίζει ότι τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές, οι ανασκαφές και η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης. Οσο για την πρόσβαση στους χώρους των μαθημάτων (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια κ.λπ.) και στις γραμματείες θα πραγματοποιείται με χρήση μάσκας και θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ή σε άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test ή PCR test. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί. Επίσης, οι σχολές και τα τμήματα του ΕΚΠΑ, εφόσον αυτό είναι εφικτό, μπορούν να δημιουργήσουν τμήματα με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων.

Παράλληλα, η σύγκλητος θα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας τη λειτουργία δύο εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του ΕΚΠΑ για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2021. Σε κάθε υπηρεσία και δομή του ΕΚΠΑ θα ορίζεται ένας υπεύθυνος ή περισσότεροι, όταν απαιτείται από τη φύση, το μέγεθος ή τη διασπορά της νόσου COVID-19, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι ανωτέρω υπεύθυνοι θα ενημερώνουν και θα προτρέπουν για την εφαρμογή των εν ισχύι μέτρων και θα αναφέρουν και θα εισηγούνται στον επικεφαλής της υπηρεσίας ή δομής.

Οσο για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως ή (λίγοι καθηγητές το επέλεξαν) προφορικά διά ζώσης.

Πηγή: kathimerini.gr