Skip to main content

Με επίκεντρο τα ναρκωτικά στο ΑΠΘ επιστρέφει το Streetwork του ΟΚΑΝΑ

Streetworkers πραγματοποιούν εξορμήσεις στις πιάτσες ναρκωτικών του ΑΠΘ. Δράσεις ενημέρωσης που απευθύνονται στους φοιτητές θα λάβουν χώρα αύριο.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης επέστρεψε η ομάδα Streetwork του ΟΚΑΝΑ, μετά από σχεδόν τρία χρόνια απουσίας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα Streetwork, που πραγματοποιεί επιτόπια δράση στις πιάτσες χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, βγαίνει ξανά στα πάρκα της πόλης και δεν θα μπορούσε παρά να επικεντρωθεί στο ζήτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που έχει - δυστυχώς - λάβει αρκετή δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά και από τη σχετική διαμαρτυρία φοιτητών του ιδρύματος και την εισαγγελική παραγγελία για ελέγχους της αστυνομίας στους χώρους του.

Κοινωνικό έργο στους δρόμους

Το πρόγραμμα Streetwork Θεσσαλονίκης του ΟΚΑΝΑ εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και ξεκίνησε την πολύτιμη δράση του τον Μάρτιο του 2013, ως χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, από το 2014 τέθηκε σε καθεστώς υπολειτουργίας καθώς διεκόπη η χρηματοδότησή του. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2017, μπόρεσε να στελεχωθεί μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από τον ΟΑΕΔ και επανήλθε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, για να προσφέρει το έργο του. Ένα έργο, που η πόλη έχει ανάγκη, όπως λέει στη Voria.gr ο υπεύθυνος του προγράμματος, Γιάννης Εμινίδης. «Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανοχή στη διακίνηση ναρκωτικών σε χώρους εκπαίδευσης, όπως το ΑΠΘ», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «θα πρέπει να ενταθεί η καταστολή, ούτως ώστε να αντιληφθούν οι διακινητές πως, τουλάχιστον σε αυτούς τους χώρους δεν μπορούν να δραστηριοποιούνται».

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Το Streetwork, με δράση που αφορά τα ναρκωτικά είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα του Streetwork απαρτίζεται από μόλις τέσσερις Streetworkers, ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει προγράμματα απεξάρτησης και έχουν επανενταχθεί στην κοινωνία. Απασχολείται ακόμη, μία ψυχολόγος και μία κοινωνική λειτουργός. Οι Streetworkers κάνουν εξορμήσεις στις πιάτσες χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών και έρχονται σε επαφή με τους χρήστες, για να διαπιστώσουν εάν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, κάποια ασθένεια, κάποια γραφειοκρατική ή δικαστική εκκρεμότητα και να τους παρέχουν υποστήριξη. Τους φέρνουν σε επαφή με τα υπόλοιπα στελέχη του προγράμματος και τους προσφέρεται κάθε αναγκαία διασύνδεση με χρήσιμες υπηρεσίες, καθώς και πρόσβαση στο Υπνωτήριο και το Κέντρο Ημέρας Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνεργασίας του προγράμματος με το δήμο. Ακόμη, στις εγκαταστάσεις του Streetwork λειτουργεί «χώρος αποφόρτισης», στον οποίο οι χρήστες μπορούν να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο, αντί να βρίσκονται στις πιάτσες. Σύμφωνα με τον κ. Εμινίδη, το πρόγραμμα εξυπηρετεί περίπου 30 άτομα ημερησίως, προσπαθώντας να βελτιώσει το βιωτικό τους επίπεδο, με απώτερο σκοπό την απεξάρτησή τους.

Εξορμήσεις στο ΑΠΘ από τους Streetworkers

Η πολύτιμη δράση του Streetwork, από όταν επανεκκινήθηκε, έχει επικεντρωθεί στο ΑΠΘ και στην κατάσταση που επικρατεί εκεί. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Εμινίδης, το τελευταίο διάστημα, σε συνεννόηση με τους αντιπρυτάνεις και με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, οι Streetworkers κάνουν εξορμήσεις στους χώρους του ΑΠΘ, κινητοποιώντας τους χρήστες ουσιών να μετακινηθούν στα ειδικά διαμορφωμένα στέκια που παρέχονται από τους επίσημους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΠΠΑ κ.ά.), αφήνοντας έτσι χώρο στους φοιτητές. Παράλληλα, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει καταγραφή της εικόνας στους χώρους διακίνησης και των -κυρίως αλλοδαπών- διακινητών του ΑΠΘ και της Ροτόντας.

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, αύριο, Δευτέρα 26 Ιουνίου, από τις 10:00 έως τις 15:30 η ομάδα του Streetwork θα βρίσκεται στους χώρους του ΑΠΘ για να έρθει σε επαφή με τους φοιτητές. Η δράση επικεντρώνεται κυρίως στα λεγόμενα “Party Drugs” (ινδική κάνναβη, Ecstacy, LSD κ.α.), που διακινούνται στο Πανεπιστήμιο. Θα υπάρχει ένα Infokiosk, ενώ θα γίνεται και διανομή πληροφοριακού υλικού, ούτως ώστε οι φοιτητές να μπορούν να απευθυνθούν στους ειδικούς εάν χρειάζονται μια υπεύθυνη απάντηση σε ένα ερώτημα που πιθανόν να έχουν. Τέλος, στην προσπάθεια της ομάδας να «περιφρουρήσει» την πανεπιστημιακή κοινότητα, θα γίνει προβολή δύο ταινιών στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής. Στις 11:00 θα προβληθεί η ταινία Candy (2006) και θα ακολουθήσει η ταινία Christiane F. (1981), στις 15:30.