Skip to main content

Με εξαφάνιση απειλούνται οι παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου

Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο-περιβάλλον απειλούνται από μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση

Sos εκπέμπουν οι παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου που απειλούνται με εξαφάνιση. Τις παραμέτρους της απειλής για τον κλάδο πραγματεύεται το έργο VineSOS.

Το έργο εστιάζει στα κύρια προβλήματα και τις προκλήσεις της Eλληνο-Bουλγαρικής διασυνοριακής περιοχής που σχετίζονται με τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται μέσα σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο-περιβάλλον, απειλούνται από μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων ποικιλιών και σύγχρονων τεχνικών παραγωγής κρασιού.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση ενός συνολικού μηχανισμού παρέμβασης που να επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπέλων και να δημιουργήσει μια διασυνοριακή πολιτική διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου, η οποία να στηρίζεται σε μοριακά δεδομένα και στοιχεία από επιτόπια έρευνα.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.116.107,00 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους των χωρών του προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».