Skip to main content

Θα φθάσουν και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το 23% ΦΠΑ οι φροντιστές

Μόνο στην Ελλάδα καταστρατηγείται η Κοινοτική Οδηγία για απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από ΦΠΑ. Αντιδρούν οι φροντιστές στην επιβολή ΦΠΑ 23%.

Την απόσυρση της διάταξης για επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, ζητούν οι εκπρόσωποι των κλάδων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ καταγγέλουν "στοχευμένη και άδικη επίθεση εναντίον τους", όπως και παραβίαση κάθε κανόνα υγιούς ανταγωνισμού, όταν σχολεία και ανεξάρτητοι φροντιστές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεχίζουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση του ΦΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των παραπάνω κλάδων, τόνισαν ότι μετά μία 5ετία κρίσης που έχει οδηγήσει σε μειώσεις διδάκτρων από 30% έως και 50%, όπως και σε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, τώρα στοχοποιούνται από την κυβέρνηση που θέλει να αντιμετωπίζει τα νόμιμα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, σαν παραπαιδεία, παραβιάζοντας μάλιστα την Κοινοτική Οδηγία 112/2006, που απαλλάσσει τους φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών από την υποχρέωση του ΦΠΑ.

Στόχος των φορέων της υποστηρικτικής ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι η απόσυρση της διάταξης, ενώ ήδη μελετάται η νομική βάση για την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

"Να αποσυρθεί η διάταξη, να βρούνε ισοδύναμα να αντικαταστήσουν τα έσοδα που θέλουν να εισπράξουν. Η υποστηρικτική ιδιωτική παιδεία, δεν είναι δαπάνη πολυτελείας, είναι υπηρεσία που παρέχεται στα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας, από μικρές και μικρομεσαίες νόμιμες επιχειρήσεις, που απασχολούν αδειοδοτημένους καθηγητές", τόνισε ο α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και μέλος δ.σ. της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Κώστας Αμπατζίδης, προσθέτοντας:

"Πρόκειται για στοχευμένη επίθεση κατά του κλάδου, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά όταν ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς είχε χαρακτηρίσει τα φροντιστήρια ¨πληγές". Τώρα βλέπουμε ότι τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Οικονομικών".

Το φροντιστήριο στην Ελλάδα είναι θεσμός με λαϊκό χαρακτήρα. Μία ώρα διδασκαλίας σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, έχει κόστος 4-5 ευρώ/ ώρα, όταν το φθηνότερο ιδιαίτερο χρεώνεται 20 ευρώ/ώρα.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση, επιτίθεται μεροληπτικά κατά νόμιμων επιχειρήσεων, αδειοδοτημένων, που καταβάλλουν φόρους και στηρίζουν και εισφορές το ασφαλιστικό σύστημα, όταν από την άλλη αφήνει στο απυρόβλητο την παραοικονομία, τα "μαύρα ιδιαίτερα", που σε ποσοστό κοντά 20% γίνονται από καθηγητές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.

Όπως είπαν οι κ.κ. Κορίνα Παπαδοπούλου και Ναταλία Ανυφαντάκη, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Β. Ελλάδος - PALSO, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει μειωθεί σε ποσοστό ως και 50%, ενώ τα δίδακτρα κατά μέσο όρο μειώθηκαν ξανά και ξανά, συνολικά σε ποσοστό 30%, αν και σε περιπτώσεις οι μειώσεις των διδάκτρων έφτασαν το 50%.

Επιπλέον, τονίσθηκε ότι πολλοί φροντιστές ξένων γλωσσών, που ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει την ανανέωση των αδειών τους, είναι έτοιμοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο κλάδος, δεν υπάρχει περίπτωση να απορροφήσει ΦΠΑ 23% και θα ακολουθήσει νέος κύκλος μείωσης θέσεων εργασίας και κλεισίματος κέντρων ξένων γλωσσών.

Επίσης, σημειώθηκε, ότι εκτός από τις μειώσεις στα δίδακτρα, στα χρόνια της κρίσης, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των διδάκτρων που φτάνουν ως και τους 12 μήνες.

Παρών στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του ΕΕΘ , Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα δύο κοινωνικά αγαθά που δεν επιτρέπεται να έχει τέτοια φορολογική μεταχείριση και από 0% ΦΠΑ , να επιβάλλεται ΦΠΑ 23%. Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Ζορπίδης, "κακώς πολλοί υπουργοί, βλέπουν τα φροντιστήρια σαν παραπαιδεία, αφήνοντας μάλιστα εκτός τα αδήλωτα ιδιαίτερα".

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών, Απόστολος Τζακόπουλος, αναφέρθηκε στην παραδοξότητα του μέτρου με το οποίο, όπως είπε, όταν γίνεται τόσος αγώνας για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, "τώρα θα δούμε να κλείνουν τα ανοιχτά".

Σημειώνεται ότι πανελλαδικά λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 καθηγητές. Τα κέντρα ξένων γλωσσών υπολογίζονται σε περίπου 6.500.

Βάσει στοιχείων της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Το 70% και 600 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στις νόμιμες δομές και το υπόλοιπο 30% και 400 εκατ. ευρώ, πηγαίνουν στις αδήλωτες αμοιβές.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που πηγαίνουν στα φροντιστήρια, υπολογίζονται στις 140.000 στο σύνολο της χώρας. Από τους μαθητές της Γ' Λυκείου φοιτά και σε φροντιστήρια το 70%, από τη Β' Λυκείου το 55% και από τους μαθητές της Α' Λυκείου, ποσοστό 22%-25%.

Πέραν των παραπάνω, ο κ. Αμπατζίδης, επανήλθε στη "στοχευμένη επίθεση κατά του κλάδου", η οποία συμπληρώνεται με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Μάλιστα ο κ. Αμπατζίδης καταφέρθηκε ανοιχτά κατά "νομοθετικού παράκεντρου εξουσίας", που βρίσκεται κοντά στον αναπλ. υπουργό Παιδείας, Τάσο Κουράκη, ενώ είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που παρεμβαίνει σε θέματα του υπουργείου Εργασίας αλλά και το οποίο εισάγει "απαράδεκτες" γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη λειτουργία των φροντιστηρίων.