Skip to main content

Με Γκρούεφσκι και Μπερίσα συναντάται ο Παπανδρέου στις Πρέσπες

Υπό την πίεση των Βρυξελλών για χορήγηση το Δεκέμβριο ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια θα συναντηθούν σήμερα στις Πρέσπες Παπανδρέου-Γκρούεφσκι.
Με τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας συναντάται σήμερα στις Πρέσπες ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσει με τους ομολόγους του τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών. Ωστόσο, θεωρείται αυτονόητο ότι στη συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου-Γκρούεφσκι θα τεθεί και το θέμα της ονομασίας με την ελληνική κυβέρνηση να τονίζει ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση και ότι η συνάντηση δεν υποκαθιστά, ούτε βλάπτει τη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η συνάντηση των Πρεσπών έρχεται λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία προσβλέπει η ΠΓΔΜ για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Βρυξέλλες παροτρύνουν για άμεση λύση με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση κοινοτικό Επίτροπο, Όλι Ρεν, να δηλώνει από το Στρασβούργο ότι «όλοι θα βγουν κερδισμένοι, ΕΕ και χώρες-μέλη, εάν βρεθεί μία λύση για την ονομασία το Δεκέμβριο». Εξάλλου, σε χθεσινό του ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους «27» να επικυρώσουν το Δεκέμβριο τη σύσταση της Κομισιόν, δίνοντας στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως λύσης.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα υπέβαλε τροπολογία για το Σκοπιανό που βελτίωνε το αρχικό κείμενο, τελικώς επισημαίνει ότι υιοθετήθηκε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις.

Χθες, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα των Σκοπίων, σκοπός της επίσκεψης Μπιλντ είναι να ενημερωθεί η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από «πρώτο χέρι» για τις θέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και να διαπιστώσει με ποιες θέσεις θα προσέλθει στη συνάντηση των Πρεσπών ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η ελληνική κυβέρνησης, πάντως, επιμένει ότι σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας. Όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, «η Ελλάδα δεν έχει λόγους να βιάζεται και δεν βιάζεται».