Skip to main content

Με υποψήφιο τον Σπύρο Βούγια η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»

Οι διακεκριμένες παρουσίες στην εκδήλωση δείχνουν και τις πιθανές συγκλίσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στην πορεία προς τις εκλογές - Οι υποψήφιοι

Τον υποψήφιο δήμαρχο, που θα είναι ο Σπύρος Βούγιας, την ομάδα των 15 πρώτων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων καθώς και τους βασικούς προγραμματικούς άξονες, παρουσίασε η δημοτική παράταξη "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη", σε εκδήλωση η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, στο κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος". Το κεντρικό σύνθημα του συνδυασμού που είναι "Μαζί για τη Θεσσαλονίκη" συμβολίζει αφενός τη συνεργασία των Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη ως συνιδρυτών της παράταξης, αλλά και τη διάθεση, όπως ειπώθηκε και από τους δύο, για την αναζήτηση συγκλίσεων με άλλες, συναφείς παρατάξεις και Κινήσεις, με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνδυασμού ο οποίος θα διεκδικήσει την είσοδό του στο δεύτερο γύρο των εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Οι διακεκριμένες παρουσίες στην εκδήλωση δείχνουν και τις πιθανές συγκλίσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στην πορεία προς τις εκλογές. Το "παρών" έδωσαν οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης από την "Κίνηση των Πέντε" δημοτικών συμβούλων καθώς και ο Όμηρος Ταχματζίδης από την παράταξη "Υψίπολις" της οποίας υποψήφιος είναι ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Προτείνοντας τον κ. Βούγια ως τον υποψήφιο της παράταξης ο κ. Νυφούδης είπε πως "για να πετύχουμε το στόχο μας χρειάζεται να βάλουμε πίσω τον εγωισμό μας, εγώ κάνω ένα βήμα πίσω, καθώς αυτή τη στιγμή ο Σπύρος μπορεί να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα γι' αυτό που επιδιώκουμε, που είναι να ενώσουμε την κεντροαριστερά και να κάνουμε μια μεγάλη παράταξη".

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Βούγιας ανέφερε πως είναι ένας άνθρωπος που έρχεται συνεχώς από τη Θεσσαλονίκη, σε αυτήν γεννήθηκε και μεγάλωσε, κάτοικος του κέντρου, αλλά με γνώση για τα προβλήματα και τις δυνατότητες της κάθε γειτονιάς της. Παρουσιάζοντας κάποιους βασικούς προγραμματικούς άξονες του "Σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη μετά την κρίση", και επιχειρώντας να συνδέσει την προσπάθειά του με αυτήν της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη, είπε πως "η πόλη έχει γυρίσει σελίδα και δεν νομίζω ότι μπορεί να γυρίσει πίσω". Ανέφερε πως η πρώτη δημοτική του απόπειρα το 1998 αποτέλεσε τη σπορά από την οποία ξεφύτρωσε στη συνέχεια η "Πρωτοβουλία", ως μια παράταξη ανεξάρτητη, προερχόμενη από την κοινωνία των πολιτών, μακριά από κομματικά χρίσματα.

Ο κ. Βούγιας τόνισε πως "οι προοπτικές οι οποίες ανοίγονται για την πόλη είναι θετικές" και έκανε ειδική αναφορά στην παραχώρηση του ΟΛΘ, στην ολοκλήρωση των έργων του μετρό κ.ο.κ.

Αναφερόμενος στις αστικές συγκοινωνίες χαρακτήρισε "οπισθοδρόμηση" την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ "με καταστροφικά αποτελέσματα". Είπε πως το κράτος, μαζί και ο δήμος, θα πρέπει να θέσουν τους κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργεί η αστική συγκοινωνία (καινούργια, καθαρά λεωφορεία, συχνά δρομολόγια, επιδοτούμενο εισιτήριο κ.λπ.), αλλά το έργο θα πρέπει να το κάνουν ιδιώτες και το κράτος να ελέγχει κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές τις οποίες έθεσε.

Μιλώντας για το κυκλοφοριακό πρότεινε την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης, με την κίνηση να μεταφέρεται στη Μητροπόλεως, προτείνοντας να φύγουν από κει τα αστικά λεωφορεία και να μεταφερθούν στην Τσιμισκή, σε ένα ρεύμα αντίθετης ροής από αυτά των υπολοίπων οχημάτων. Υπογράμμισε επίσης, ότι ένας από τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της παράταξής τους είναι η ανάκτηση μέρους του δημόσιου χώρου που σήμερα καταλαμβάνει μόλις το 20% της πόλης.

Δήλωσε, τέλος, πρόθυμος να συνεχιστεί ο διάλογος με τις άλλες παρατάξεις και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς προκειμένου να επιτευχθεί η συγκρότηση μιας μεγάλης παράταξης η οποία θα διεκδικήσει το δήμο, στον δεύτερο γύρο.

Τόνισε πως ο συνδυασμός τους δεν έχει κομματικό στίγμα, είπε πως "όλοι μας έχουν κομματική ταυτότητα, όμως, εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας χωρίς να περιμένουμε τι θα αποφασίσουν τα κόμματα στα οποία ανήκουμε", σημειώνοντας πως "το Κίνημα Αλλαγής έχει τις δικές του διαδικασίες, εμείς δεν περιμένουμε τι θα αποφασίσει, βεβαίως τυχόν στήριξή του θα είναι καλοδεχούμενη, όπως και από άλλα κόμματα".

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Βαρσακέλης κ.ά.

Οι 15 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι

- Βελίκος Κώστας, Εργοθεραπευτής – Στέλεχος συνδικαλιστικού υγείας
- Γρηγοριάδης Νίκος, Ιδιωτικός υπάλληλος – Διαμερισματικός σύμβουλος Φιλύρου
- Δήμογλου Ευβούλη, Ηθοποιός, ιδιωτική υπάλληλος
- Δοϊρανλής Νίκος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
- Ζιαπώνης Αντώνης, Μηχανικός τηλεπικοινωνιών
- Καρατζάς Ιορδάνης, Αεροναυπηγός – Σύμβουλος ανάπτυξης αεροδρομίων & λιμένων – Πρώην πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Ολυμπιακής
- Λειψιστινού Θεοδώρα, Φιλόλογος – Συγγραφέας – Πρώην δημοτική σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
- Μουμουζιάς Γιώργος, Φυσικός – Συγγραφέας – Τέως πρόεδρος συλλόγου αποφοίτων 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης
- Παδιώτης Δημήτρης, Αστυνομικός – Πρώην πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και μέλος εκτελεστικής γραμματείας Πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών
- Παπαδόπουλος Όθων, Δικηγόρος-Ποινικολόγος
- Πετρόπουλος Περίανδρος, Δάσκαλος Α’βάθμιας εκπαίδευσης – Γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ
- Σπάρτση Ελένη, Αρχιτέκτων, ομάδα Schema 4
- Συροπούλου Λίλα, Δικηγόρος
- Τσάικος Μιχάλης, Προπονητής μπάσκετ σε αναπτυξιακές ηλικίες
- Τσιτώτας Μιχάλης, Οικονομολόγος – Επιχειρηματίας στο χώρο του Real Estate