Skip to main content

Με καθυστέρηση η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κανόνων

Το 2.4% των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εσωτερική αγορά για τις οποίες έχει παρέλθει η προθεσμία μεταφοράς δεν έχουν, επί του παρόντος, μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεί
Το 2.4% των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εσωτερική αγορά για τις οποίες έχει παρέλθει η προθεσμία μεταφοράς δεν έχουν, επί του παρόντος, μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κανόνων.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην «ΕΕ των 27» είναι κατά μέσο όρο 0,9%. Η Δανία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Λετονία κατέχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στη μεταφορά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Επιτροπή τονίζει ότι σημειώθηκε μικρή μείωση (κατά 2,1%) του αριθμού των παραβάσεων στις 27 χώρες της ΕΕ, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσει που εκκρεμούν αφορούν το Βέλγιο (111 υποθέσεις), την Ελλάδα (94 υποθέσεις) και την Ιταλία (92 υποθέσεις). Επίσης, η «φορολογία και τελωνειακή ένωση» και το «περιβάλλον» εξακολουθούν να είναι οι τομείς με τις περισσότερες παραβάσεις.

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στη σωστή μεταφορά των ευρωπαϊκών οδηγιών στα εθνικά δίκαια. Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό οδηγιών (57), οι οποίες, είτε δεν μεταφέρθηκαν σωστά είτε δε μεταφέρθηκαν εγκαίρως και ακολουθούν η Πολωνία (51) και η Πορτογαλία (45).

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς είναι πολύ σημαντικό οι ευρωπαϊκοί κανόνες, που στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς, να εφαρμόζονται στα κράτη μέλη εγκαίρως και κατάλληλα. Σχετικά με τα αποτελέσματα για τη μεταφορά των κανόνων στα εθνικά δίκαια, ο Μ. Μπαρνιέ τόνισε ότι τα κράτη μέλη παρουσιάζουν ικανοποιητικές επιδόσεις, αλλά θα πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο.