Skip to main content

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απειλούν οι εκπρόσωποι λαϊκών αγορών

Το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να δώσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο και οι επαγγελματίες αντιδρούν. Στο πλευρό του υπουργείου η Παναττική

Σε δημόσια διαβούλευση βγαίνει τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές, χωρίς βελτιώσεις ή υιοθέτηση των βασικών προτάσεων και παρατηρήσεων που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και παραγωγών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η χθεσινή συνάντηση των προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Παντελή Μόσχου, της Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, Άγγελου Δερετζή, και των Παραγωγών της περιοχής, Βασίλη Μακρίδη, με τον υπουργό, Άδωνη Γεωργιάδη, απέβη άκαρπη.

Μάλιστα, διήρκεσε μόλις 20 λεπτά και χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη ενόχληση του κ. Μακρίδη, ο οποίος αποχώρησε στα δύο λεπτά από την έναρξη της συνάντησης, εκφράζοντας έτσι και την οργή του για τη στάση του υπουργείου.

Ο κ. Μακρίδης είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ, κάτι που έχει τη δική του σημασία και είναι κάθετα αντίθετος στο νομοσχέδιο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και κυβερνητικοί βουλευτές της Θεσσαλονίκης, όπως και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη έχουν ταχθεί στο πλευρό των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

Σήμερα, μια μέρα μετά την άκαρπη συνάντηση στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών προσανατολίζονται σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και σε κλιμάκωση, όπως δηλώνουν στη Voria.gr. Πέρα από τις μαύρες σημαίες στους πάγκους και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται και μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο, με τη μίσθωση λεωφορείων για τη μετάβαση όσων αντιδρούν.

Ωστόσο, το μέτωπό τους δεν είναι αρραγές. Η Παναττική, που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες (όχι τους παραγωγούς που απεργούν) της Αττικής, ούτε απεργία έκανε, ούτε αντιδρά και προφανώς υποστηρίζει το νομοσχέδιο. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια σύγκρουση, την οποία όσοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο τη θεωρούν «στημένη» και βλέπουν πίσω από τη στάση των εμπόρων των λαϊκών των Αθηνών οικονομικά συμφέροντα, τα οποία φωτογραφίζονται, όπως λένε, στο σχέδιο νόμου που μπαίνει σε διαβούλευση.

Πάντως, το υπουργείο θέλει να ηρεμήσει τα πράγματα και παρότι εδώ και τρεις μέρες αναμένεται η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, αυτή μετατίθεται από μέρα σε μέρα.