Skip to main content

Με κοινά αιτήματα στην Μπατζελή οι αγρότες

Σε κοινή θέση και κοινά αιτήματα κατέληξαν οι αγρότες από 15 μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κατά τη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Μάλγαρα. Καλούν την υπουργό αύριο στ
Σε κοινή θέση και κοινά αιτήματα κατέληξαν οι αγρότες από 15 μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κατά τη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Μάλγαρα. Στη συνάντηση δεν συμμετείχε το μπλόκο της Νίκαιας, που εκπροσωπείται από τον κ. Μπούτα, ο οποίος εκφράζει διαφορετική άποψη σε θεσμικά κυρίως ζητήματα, όπως ο διαχωρισμός των αγροτώνσε κατά κύριο επάγγελμα.

Συγκεκριμένα, τα βασικότερα οικονομικά αιτήματα των αγροτών αφορούν κυρίως:

1) Άμεση καταβολή επιδοτήσεων.
2) Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ πετρελαίου σε 15% από 9% που είναι σήμερα.
3) Συνταξιοδότηση στα 30 έτη ασφάλισης.
4) Κρατική παρέμβαση στους εμπόρους, προκειμένου να μην προκαθορίζονται  οι τιμές στις καλλιέργειες ρυζιού, σιταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού.
5) Διατήρηση του προγράμματος de minimis, το οποίο αφορά στην κρατική επιχορήγηση ύψους 50% στις τιμές διαφόρων αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα, οι αγρότες από τα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καλούν την κα Μπατζελή, σε πανελλαδική συνάντηση αύριο στη μία το μεσημέρι στον Προμαχώνα. Σε περίπτωση που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν δυναμικότερα. «Αν το υπουργείοδεν ανταποκριθεί στα αιτήματά μας, ο αγώνας θα συνεχιστεί», τονίζειχαρακτηριστικά στη Voria.gr ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Κουιμτζής.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωποι του μπλόκου του Προμαχώνα θακατευθυνθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, προκειμένου να γεφυρωθούν οιδιαφορές του κ. Μπούτα με τους υπόλοιπους αγρότες και να υιοθετηθείκοινή στάση.

Τέλος, σήμερα στις 7:30 το απόγευμα το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών συναντάται με την Κατερίνα Μπατζελή, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου από τις απαντήσεις που θα δοθούν από την ηγεσία του υπουργείου θα εξαρτηθεί η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.