Skip to main content

Η Παναγία Σουμελά επίκεντρο των εορτασμών στη Βόρεια Ελλάδα

Λαμπρός αναμένεται ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο με επίκεντρο την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με λαμπρότητα γιορτάζεται και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά, στην Ημαθία παρουσία του  Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με κυρίαρχο στοιχείο την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το μήνυμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, που κατάγεται από την Ημαθία. Θα παραστούν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Καμπάς, εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, ποντιακών σωματείων και φορέων κα.

Από χθες, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά προσήλθαν οι ιερές εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνα και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα για να συνεορτάσουν με την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 7 το πρωί με τον Όρθρο και το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.

Στις 10.00 αναμένεται η άφιξη του κ. Παυλόπουλου και στις 10.30 θα τελεστεί το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων, με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ακολουθούν στις 11.00 η Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Το εορταστικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη δεξίωση και το γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υπάρξει βράβευση σε αριστούχο μαθητή και μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου στη μνήμη των μαθητών του Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.