Skip to main content

Μέτωπο 6 Πρωτοβουλιών Πολιτών για πιο πράσινη Θεσσαλονίκη-Έχει το λιγότερο πράσινο στην ΕΕ

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην ΕΕ, με τρία μόλις τμ περίπου πράσινο ανά κάτοικο, και αυτό χάρις στο Σέιχ Σου

Τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την περιβαλλοντική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνει το Δίκτυο Πρωτοβουλιών Πολιτών για το Πράσινο και την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκροτήθηκε από έξι Πρωτοβουλίες Πολιτών.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην ΕΕ, με τρία μόλις τετραγωνικά μέτρα περίπου πράσινο ανά κάτοικο, και αυτό χάρις στο τεχνητό δάσος του Σέιχ-Σου.

Παράλληλα τονίζεται το πολύ επιβαρυμένο περιβάλλον από αιωρούμενα τοξικά σωματίδια, ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.

Τέλος σημειώνει ότι οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής, αντί να αναλάβουν δράση, δυστυχώς αδρανούν και δεν πράττουν τίποτα.

Η ανακοίνωση:

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΕ και των ελληνικών αρχών, είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην ΕΕ και φυσικά στην χώρα μας: Τρία τετραγωνικά μέτρα περίπου πράσινου /κάτοικο, και αυτό χάρη στο τεχνητό δάσος του Σέιχ-Σου, έναντι εννέα τετραγωνικών μέτρων περίπου πράσινου/κάτοικο, που είναι ο μέσος όρος στις πόλεις των χωρών μελών της ΕΕ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, είναι συχνά τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν ότι στο προσεχές μέλλον, θα είναι συχνότερα και εντονότερα, με ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η τσιμεντοποίηση συνεχίζεται.

Η Θεσσαλονίκη, επίσης, έχει και πολύ επιβαρυμένο περιβάλλον από αιωρούμενα τοξικά σωματίδια, ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.

Η λογική λέει ότι οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας πρέπει με κάθε τρόπο, να κρατήσουν ελεύθερους τους ανοικτούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και να προσπαθήσουν να επανακτήσουν πράσινο, όπου είναι δυνατόν, να σταματήσουν να χτίζουν τα ρέματα και τον αιγιαλό, όπως και να ολοκληρώσουν, με βάση την πίεση που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι τοπικοί και κεντρικοί φορείς, είτε αδρανούν είτε δηλώνουν αναρμόδιοι είτε κάνουν το αντίθετο.

Γιαυτό, έξι (6) Πρωτοβουλίες Πολιτών της Θεσσαλονίκης, που έχουμε αναπτύξει πολλές δράσεις, τα τελευταία χρόνια, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου, σε πρόσφατη συνάντησή μας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί οι στόχοι μας είναι κοινοί και, αφορούν όλη την πόλη και όλους τους ανθρώπους της, να συγκροτήσουμε ένα Δίκτυο Πρωτοβουλιών Πολιτών για το Πράσινο και την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Το Δίκτυό μας, σύντομα θα δημοσιοποιήσει τις πρώτες πρωτοβουλίες του, είναι ανοικτό στην συμμετοχή κάθε ανάλογης Πρωτοβουλίας στην Θεσσαλονίκη, που εμφορείται από τις ίδιες αξίες, με σεβασμό στην αυτονομία της.

Υπογραφές των Πρωτοβουλιών:

1). Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
2). Ομάδα Διάλογος Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού.
3). Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου.
4.) Σύλλογος Πολιτών Κελλαρίου Όρμου «Μικρό Έμβολο».
5). Πρωτοβουλία Τροχιοδρομικών Χαριλάου.
6). Π.(Α)Μ.Ε. Πλατεία; Πράσινο-Μνήμη-Ελευθερία.