Skip to main content

Νέοι από όλο τον κόσμο μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα

Ήρθαν στη Θεσσαλονίκη δεκατέσσερις νέοι από εννέα χώρες, που συμμετέχουν στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών θα έχουν οι 14 νέοι και νέες που διακρίθηκαν στις εξετάσεις για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, η οποία πραγματοποιείται με χορηγία του ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Η διοργάνωση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ και το επετειακό έτος Αριστοτέλη, αποσκοπώντας στη στήριξη της νεολαίας της διασποράς. Στις εξετάσεις συμμετείχαν νέοι και νέες, 18 έως 25 ετών, που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα διαγωνίσματα στάλθηκαν από το ΑΠΘ στα ΑΕΙ εννέα διαφορετικών χωρών: Αζερμπαιτζάν, Αρμενία, Αυστραλία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία.

Οι νικητές έπειτα ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν εβδομαδιαίο εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών. Το μάθημα θα διαρκέσει από τις 24 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτέμβρη. Στις 2 Σεπτέμβρη θα γίνει ένας γραπτός διαγωνισμός, από όπου θα ανακηρυχθούν τρεις νικητές, στους οποίους θα απονεμηθούν διάφορα έπαθλα. Οι νικητές, μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, θα διεκδικήσουν και υποτροφίες για σπουδές σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ.

Μιλώντας σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο κ. Μήτκας, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη διεξαγωγή του προγράμματος. «Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα έχουμε πολύ περισσότερους συμμετέχοντες», πρόσθεσε.

«Ευελπιστούμε ότι η Ολυμπιάδα θα αποτελέσει θεσμό του Πανεπιστημίου για την εκμάθηση των νέων ελληνικών και την ένωση του απόδημου ελληνισμού», επεσήμανε η Μαρίνα Ματθαιουδάκη, πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η μαζική συμμετοχή των νέων στην Ολυμπιάδα επιβεβαιώνει την αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την πατρίδα και τη γλώσσα μας».

Η Ολυμπιάδα διοργανώθηκε από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.