Skip to main content

Με Μελίνα Μερκούρη σχολιάζει τον δανεισμό των μαρμάρων η Ζορμπά

Η φωτογραφία που χρησιμοποιεί η Μυρσίνη Ζορμπά στην ανάρτησή της είναι από το 1986, όταν η Μελίνα μίλησε στο Oxford Union στο Λονδίνο.

Με έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στην Μελίνα Μερκούρη και τον Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή μια παλιά φωτογραφία των δύο, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, επιμένει στην αποψή της, ότι ο δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι λάθος πολιτική κίνηση.

Σημειώνεται ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο δανεισμός των γλυπτών είναι λάθος πολιτική, αφού οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου ζητούν, πριν από οποιοδήποτε δανεισμό, να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα η κυριότητα των μαρμάρων «από τον νόμιμο ιδιοκτήτη τους», δηλαδή το Βρετανικό Μουσείο.

Τον δανεισμό των γλυπτών, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στον Observer.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιεί η Μυρσίνη Ζορμπά στην ανάρτησή της είναι από το 1986, όταν η Μελίνα μίλησε στο Oxford Union στο Λονδίνο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο κοινό βρίσκεται και ο νεαρός φοιτητής Μπόρις Τζόνσον, που απαθανατίζεται με την αείμνηστη Μελίνα, τότε υπουργό Πολιτισμού.

Και η Μυρσίνη Ζορμπά βάζει την Μελίνα να λέει στον Μπόρις Τζόνσον:

«Μπόρις, μην επιμένεις, σου εξηγώ πως δεν τα θέλω δανεικά, τα θέλω για πάντα πίσω!»