Skip to main content

Με μισθούς πείνας το 65% των κατεχομένων

Κάτω από άθλιες οικονομικές συνθήκες και με μισθούς πείνας ζει περίπου το 65% του πληθυσμού των κατεχομένων, κάτι που σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο έχει συμβάλει στη δραματική αύξηση του εγκλήματ
Κάτω από άθλιες οικονομικές συνθήκες και με μισθούς πείνας ζει περίπου το 65% του πληθυσμού των κατεχομένων, κάτι που σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο έχει συμβάλει στη δραματική αύξηση του εγκλήματος.  

Η εικόνα για τις μισθολογικές απολαβές των κατοίκων των κατεχομένων, όπως αυτή διαμορφώνεται από στοιχεία της «στατιστικής υπηρεσίας», είναι κάτι παραπάνω από δραματική, καθώς διαφαίνεται πως μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, η «στατιστική υπηρεσία» γνωστοποίησε πως 37.000 άτομα (ποσοστό 14.8% του πληθυσμού) έχουν ετήσια έσοδα 5.000 ευρώ, έσοδα που σε μηνιαία βάση ανέρχονται μόλις στα 410 ευρώ. Μια επίσης μεγάλη μερίδα (21.4% ή 54.000 άτομα) τα βγάζει πέρα με μηνιαίες αποδοχές μόλις 500 ευρώ (6.000 ευρώ το χρόνο), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 28.9% (73.000 άτομα) έχουν ετήσιες απολαβές 7.000 ευρώ (μηνιαίως 590 ευρώ).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της «υπηρεσίας», το 65% του πληθυσμού ζει με μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 400 - 600 ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι αποδοχές του υπόλοιπου 35% του πληθυσμού.

Η «Κίμπρις» αφιερώνει το κύριο θέμα της σε αυτά τα στοιχεία, γράφοντας πως «37.000 άτομα πεινούν», ενώ η «Χαλκίν Σεσί» χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Ένας στους εφτά είναι φτωχός».

Εν τω μεταξύ ο αρχισυντάκτης της «Κίμπρις», Ρεσάτ Ακάρ, επικαλούμενος τα στοιχεία του «ανωτάτου δικαστηρίου» σχετικά με την αύξηση του εγκλήματος στα κατεχόμενα υποστηρίζει ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η οικονομική δυσπραγία αρκετών κατοίκων του ψευδοκράτους. Ο κ. Ακάρ υπενθυμίζει πως το «ανώτατο» γνωστοποίησε ότι το 2009 σημειώθηκε αύξηση 50% στα εγκλήματα σε σύγκριση με το 2008. «Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω χρονικά. Η Κύπρος του σήμερα είναι πολύ διαφορετική με την Κύπρο προ δεκαετίας. Εκτός του βασικού λόγου για την αύξηση των εγκλημάτων που είναι η μη ελεγχόμενη κάθοδος πληθυσμού, ο δεύτερος λόγος είναι η οικονομία», αναφέρει.