Skip to main content

Εκτός ΚΕΔΕ ο Δανιηλίδης μετά από 25 χρόνια - Ήττα της Θεσσαλονίκης

Κανένα μέλος από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ένας μόνο από τον νομό και ελάχιστοι από Κ. Μακεδονία. στην ΚΕΔΕ. Εκτός οργάνων ΚΕΔΕ ο Σίμος Δανιηλίδης.

Βορειοελλαδίτικο ενδιαφέρον είχαν οι χτεσινές εκλογές στην ΚΕΔΕ, καθώς ηχηρά ονόματα της Αυτοδιοίκησης από τη Βόρεια Ελλάδα δεν κατάφεραν τελικά να εκλεγούν, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που συνιστά έκπληξη, καθώς επί πολλά χρόνια είναι από τα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής ειδικά στον χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο δεν έχει παρά ελάχιστο βορειοελλαδίτικο χρώμα, ακόμη λιγότερο άρωμα Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από τον νομό Θεσσαλονίκης εξελέγη μόνο ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και κανένας από τον δήμο Θεσσαλονίκης!

Από την πλειοψηφούσα «γαλάζια» παράταξη, που εξέλεξε 13 δημάρχους και έξι δημοτικούς συμβούλους στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, εκλέχτηκε από τη βόρεια Ελλάδα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που διεκδικούσε την προεδρία του οργάνου, αλλά τελικά ήταν δεύτερος πίσω από τον συνυποψήφιό του, δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Εξελέγησαν επίσης ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης. Από τους υποψήφιους δημάρχους της βόρειας Ελλάδας απέτυχαν να εκλεγούν ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος και ο δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Κορεντσίδης.

Σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων εξελέγησαν ο δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας, Ιωάννης Μουράτογλου και ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ενώ δεν κατάφεραν να εκλεγούν ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Από την παράταξη που υποστηρίχτηκε από το ΚΙΝΑΛ, το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξελέγησαν εννέα μέλη στο νέο δ.σ. Εξ αυτών τρεις δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Όχι όμως και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που ήρθε πρώτος επιλαχών με 41 ψήφους πίσω από τον δήμαρχο Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη (55 ψήφοι), τον κ. Μαλούτα (52 ψήφοι) και τον δήμαρχο Κάσου, Μιχάλη Ερωτόκριτο (43 ψήφοι).

Η μη εκλογή του κ. Δανιηλίδη συνιστά έκπληξη εάν κάποιος αναλογιστεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών εκλέγεται στα όργανα της ΚΕΔΕ από το 1994 και στο διοικητικό συμβούλιο ανελλιπώς από το 1999!

Από την παράταξη «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν τρία μέλη στο νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ.

Η «Νέα Αυτοδιοίκηση» με αιρετούς από τον χώρο της κεντροαριστεράς καταλαμβάνει στο νέο δ.σ. δύο έδρες.