Skip to main content

Ηχηρό όχι στην απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου (φωτο + video)

Διαμαρτυρία για την in situ παραμονή των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν πολίτες στο κέντρο της πόλης.

Με μουσική και αυτοσχέδιες ταμπέλες και πανό διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου εκατοντάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον σταθμό στη συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου. 

Οι διαμαρτυρόμενοι φορούν ταμπέλες με μηνύματα όπως «Θα μείνουν εδώ», «Η απόσπαση είναι βανδαλισμός» και «τα μνημεία λένε όχι στο ΚΑΣ and Carry». Κάποιοι άλλοι απλώνουν κεριά που σχηματίζουν τις λέξεις in situ (δλδ ανάδειξη κατά χώρα).

Η διαμαρτυρία έγινε ενόψει της αυριανής παρουσίασης της τεχνικής έκθεσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο παλμός δεν χάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή που οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν κάτω από την Εγνατία, χειροκρότησαν ρυθμικά και φώναξαν το σύνθημα «Βενιζέλου και Εγνατία η δική μας Πομπηία».

«Εδώ εκπροσωπείται η πόλη, η ιστορία της. Δεν έχουμε λάβαρα κομματικά. Είμαστε πολύχρωμοι όπως ήταν πάντα η Θεσσαλονίκη. Δεν θα ρίξει κανένας τη Θεσσαλονίκη στο σκοτάδι», τόνισε ανεβαίνοντας σε ένα κομμάτι τσιμέντο ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου, ξεναγός και μέλος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που διοργανώνει ξεναγήσεις τα τελευταία Σαββατοκύριακα στα αρχαία του μετρό. «Οι ξένοι μας λένε τι πάτε τι κάνετε», τόνισε, αναφερόμενος στην επιστολή της Europa Nostra υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων. 

Η επιστολή αυτή είναι 25η επιστολή από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς κύρους κατά της απόσπασης, όπως τόνισε από πλευράς του ο Γιάννης Καρλιάμπας, Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης. Ο κ. Καρλιάμπας έκανε λόγο για πολιτική μεθόδευση. «Τα αρχαία είναι καταχωμένα, έχουνε κατασκευάσει μία τρύπα 25 τμ από την οποία πρέπει να βγουν τα αρχαία. Καταλαβαίνει κανείς ότι η απόσπαση δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά αντιθέτως κάτι πολύ δύσκολο και σημαίνει την καταστροφή του μνημείου γιατί θα κατατεμαχιστεί όλο το σύνολο για να βγει από την τρύπα των 25 τμ», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι η τεχνική μελέτη που αποδεικνύει ότι δεν είναι εφικτή η λύση της ανάδειξης των αρχαίων ήρθε στα μέλη του ΚΑΣ μόλις την Τετάρτη. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συγκέντρωση λέγοντας ότι έδειξε το ενδιαφέρον της πόλης για το ζήτημα». 

«Είμαι εδώ μήπως μπορέσουμε και σταματήσουμε το πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Ο μόνος που θα ωφεληθεί είναι ο εργολάβος», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο Δημήτρης Ψύλλος, κάτοικος Θεσσαλονίκης.

«Εμάς θα μας συνέφερε η απόσπαση των αρχαίων γιατί είμαστε άνεργοι τώρα. Προτιμούμε όμως να είμαστε άνεργοι για να σωθούν τα αρχαία», τόνισε ο Αλέξανδρος Γουλτίδης, ταμίας στο σωματείο εργαζομένων στις αρχαιότητες. Όπως είπε η απόφαση του σωματείου είναι ομόφωνη. «Όταν κατέβηκα και τα είδα πρώτη φορά, ένιωσα δέος. Είναι μνημεία, δεν βγαίνουν», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Κιουρτσόγλου, επιτροπή θα μεταβεί αύριο και στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

Το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ρέα Καλφακάκου και Έλλη Χρυσίδου, και ο πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Εξαιτίας της συγκέντρωσης επικράτησε για περίπου δύο ώρες κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο με μποτιλιαρισμένα λεωφορεία στην οδό Εγνατία, καθώς ο δρόμος έκλεισε μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας. Το πρόβλημα επηρέασε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, όπως η Βενιζέλου, που επίσης δεν έκλεισε πριν από τη διαμαρτυρία.