Skip to main content

Νέα όψη σε δύο πάρκα γειτονιάς στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Η μεταμόρφωση δύο πάρκων στην Ε' κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης - Παραδόθηκαν σήμερα στους δημότες παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα

Την όψη της γειτονιάς άλλαξαν τα πάρκα στις οδού Βαρώνου Χιρς-Γαμβέτα και Ορέστου-Μακεδονίας-Δελφών, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα αναμορφωμένα στους δημότες της Ε’ κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η μεταμόρφωση των πάρκων χρειάστηκε τέσσερις μήνες κατά τους οποίους ο κεντρικός δήμος άλλαξε και αντικατέστησε τα κατεστραμμένα δάπεδα, τοποθέτησε νέα παγκάκια και φωτιστικά σώματα ενώ προχώρησε και σε φυτεύσεις.

Η αναμόρφωση των δύο πάρκων γειτονιάς έγινε στο πλαίσιο μιας συνολικής πρωτοβουλίας ανάπλασης πάρκων γειτονιάς στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τη σημασία που έχουν τα πάρκα γειτονιάς στην αλλαγή του αστικού τοπίου υπογράμμισε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας που ήταν παρών στην παράδοση των πάρκων.

«Εδώ στην Ε’ κοινότητα που έχουμε πυκνή δόμηση, που έχουμε πολύ λίγο πράσινο και που προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη παρέμβαση, είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία αυτή, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και του αντιδημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη για τη δημιουργία πάρκων τσέπης», δήλωσε προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο πράγματι μια γειτονιά μεταμορφώνεται, μετασχηματίζεται σε ένα πιο βιώσιμο τοπίο για τους κατοίκους της πόλης.

«Αλλάζουμε συγκεκριμένους χώρους και κομμάτια της πόλης και θα αλλάξουμε ακόμα περισσότερα. Αυτά είναι τα δύο πρώτα πάρκα που τα οποία έχουμε αποπερατώσει 100% και προωθούνται και άλλα τα οποία σύντομα θα κοσμήσουν τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε ο ίδιος, απαιτήθηκε σκληρή δουλειά για την αλλαγή της όψης των πάρκων. «Όλα έπρεπε να γίνουν από αρχή. Όλα! Το αρδευτικό ήταν διαλυμένο, μπήκαν timer για να υπάρχει πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ήθελε πάρα πολύ δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μας αποζημιώνει όλους και νομίζω πως το χαίρεται πολύ και ο κόσμος. Αν έρθετε ειδικά εδώ το μεσημέρι κάτω από τα πλατάνια μαζεύει πάρα πολύ κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον εξωραϊσμό των πάρκων αλλά παράλληλα και την ανησυχία τους για τυχόν βανδαλισμό τους. «Είναι πολύ ωραίο, αρκεί να μπορέσουμε να το κρατήσουμε έτσι», αναφέρει ο κ. Νίκος, ηλικιωμένος που μένει στη γειτονιά επί 40 χρόνια.

Αντίστοιχα πάρκα θα παραδοθούν και σε άλλες κοινότητες της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.

Η συνολική δαπάνη που προκύπτει από τη σύμβαση ανέρχεται στα 157.461,12 ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 06-Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, με τελικό δικαιούχο το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα 330 ημερών.