Skip to main content

Απολυμάνσεις στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης - Ερωτηματικό τα πρωτόκολλα

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης περιγράφει την προετοιμασία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς - Τι θα γίνει με την προσχολική αγωγή

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα σχολεία της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για να υποδεχτούν με ασφάλεια τους χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού να σαρώνει και τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι απειλητική, τα σχολεία θα αποτελέσουν ένα πρώτο τεστ τήρησης των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και του λοιπού προσωπικού των σχολείων, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Παιδείας «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα ένα πρόγραμμα απολυμάνσεων και απεντομώσεων των σχολικών μονάδων.

Επίσης, ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα που οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα σχολεία, ξεκίνησε και ο καθαρισμός από το προσωπικό σχολικής καθαριότητας του δήμου. Από την επόμενη εβδομάδα που θα υπογραφούν συμβάσεις του προσωπικού στα σχολεία, οι οποίες διακόπηκαν 1 Ιουνίου και επανήλθαν 1 Σεπτεμβρίου, θα απασχολούνται για την καθαριότητα των σχολείων 280 άτομα, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και από την Κοινωφελή Εργασία.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η τροφοδότηση των σχολείων με απολυμαντικά, αντισηπτικά, καθαριστικά, κρεμοσάπουνα και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη σωστή υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Να σημειωθεί ότι ο δήμος περιμένει την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γνωρίζει ποια διαδικασία θα ακολουθούν για να προσέρχονται στα σχολεία οι ανεμβολίαστοι καθαριστές, φύλακες, εργαζόμενοι σε κυλικεία, αν δηλαδή θα κάνουν ένα ή δυο rapid test.

Η αντιδήμαρχος μάλιστα έχει ζητήσει να γίνονται δύο για όσους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ακριβώς ισχύει για τους εκπαιδευτικούς. «Θα μπαίνουν στα σχολεία καθημερινά, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας» σημείωσε.

Θα λειτουργήσει το «ενεργειακό» σχολείο της Κλεάνθους

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους, στο οποίο υλοποιείται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, πρόκειται να παραχωρηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Θα παραχωρηθεί κανονικά η σχολική αυλή και όλα τα κτήρια πλην ενός όπου θα συνεχίσουν οι εργασίες καθ όλη τη διάρκεια της σχολική χρονιάς. Οι έξι αίθουσες που βρισκόταν στην πλευρά του κτηρίου όπου γίνονται ακόμη εργασίες θα στεγαστούν σε έξι οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί ήδη στον αύλειο χώρο» αναφέρει η κ. Κοσμοπούλου.

Τι θα γίνει με την προσχολική αγωγή

Για τις αυξημένες ανάγκες στέγασης της προσχολικής αγωγής η κ. Κοσμοπούλου αναφέρει στη Voria.gr ότι θα λειτουργήσουν δέκα νέες αίθουσες, δύο εκ των οποίων θα στεγαστούν στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετούν το 26ο και 31ο νηπιαγωγείο, και οι υπόλοιπες οκτώ είναι προκατασκευασμένες ελαφρές κατασκευές που τοποθετήθηκαν σε έξι σχολικές αυλές.

«Όλες αυτές οι αίθουσες θα εξοπλιστούν με ό,τι χρειάζεται, εκπαιδευτικό υλικό, υπολογιστή, στρώματα για τον ύπνο των μικρών μαθητών, έτσι ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές» σημειώνει η αντιδήμαρχος. Αναφέρει ακόμη πως μέχρι τέλους του έτους θα παραδοθούν και άλλες τέτοιες αίθουσες, ενώ τονίζει ότι εντός του Νοεμβρίου θα παραδοθούν και τα δύο υπό διαμόρφωση οικόπεδα, όπου θα στεγαστούν ανάλογες αίθουσες, σε ένα διαμορφούμενο περιβάλλον, όπως λέει η αντιδήμαρχος, όσο πιο κοντά σε μια σχολική μονάδα. Πρόκειται για το οικόπεδο στην οδό Αναξιμάνδρου και το άλλο στην οδό Μερκουρίου, στα οποία έχει ήδη μπει εργολαβία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωσή τους. Συνολικά στα δύο οικόπεδα θα εγκατασταθούν 11 προκατασκευασμένες αίθουσες.