Skip to main content

Με πανηγυρικό τρόπο έπεσε η αυλαία στην Βαλκανική Πλατεία

Χιλιάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν και φέτος το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας».

Στο κατάμεστο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, υπό τους ήχους και τους ρυθμούς των Δημήτρη Μπάση και Κώστα Καραφώτη και εν μέσω θερμότατων χειροκροτημάτων, έπεσε με πανηγυρικό τρόπο χθες το βράδυ, η αυλαία της 20ης «Βαλκανικής Πλατείας 2019».

«Η τέχνη δεν έχει σύνορα. Η μουσική ενώνει όλον τον κόσμο και μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων. Με τους υπόλοιπους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, η μουσική είναι ένας προάγγελος ενότητας όλων των λαών και στο όνομα της Βαλκανικής Πλατείας, πρέπει να πούμε ότι είμαστε όλοι ‘‘ένα’’» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπάσης, μετά το τέλος της συναυλίας τους με τον Κώστα Καραφώτη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η μουσική συμβάλλει στην εδραίωση της φιλίας των λαών και των πολύ καλών σχέσεων γιατί είναι μία και είναι αυτή που μας ενώνει», ενώ εκδήλωσε τη χαρά του που «είμαστε μέρος αυτού του Φεστιβάλ και συμμετέχουμε στην προσπάθεια της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’».

Καθημερινά, από την προηγούμενη Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, μέσα από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με πρωταγωνιστές γνωστούς καλλιτέχνες της Βαλκανικής χερσονήσου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αποτέλεσε και φέτος το σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας για 20ή χρονιά την πολυπολιτισμικότητα της χερσονήσου που ενώνει τους λαούς και μέσα από τις Τέχνες και τον Πολιτισμό ενισχύει τον αέρα της επικοινωνίας, της αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων.

Ευχαριστώντας το κοινό που «για 20η χρονιά στήριξε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’», ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης επισήμανε ότι «για δύο δεκαετίες σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής». Όπως σημείωσε «με όχημα τον Πολιτισμό προσπαθούμε να φέρουμε το λαό και τη νεολαία των βαλκανικών χωρών σε κοινή πορεία ειρηνικής συνύπαρξης», ενώ δεσμεύτηκε εκ μέρους του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη ότι «θα συνεχίσουμε και θα εμπλουτίσουμε και θα αναβαθμίζουμε κάθε χρόνο και περισσότερο τις εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή».

Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας και Ημέρα Κύπρου

Παράλληλα, την Παρασκευή, στον εκθεσιακό χώρο της περιοχής Στρεμπενιώτη, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας, δοκιμάζοντας παραδοσιακές συνταγές από τον Πόντο με τη συνοδεία ποντιακής μουσικής και χορών, ενώ ο μάγειρας Θόδωρος Κουνατίδης μύησε τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας.

Επίσης, λίγο πριν την Τελετή Λήξης, σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδος, ο επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεγαλόνησο μέσα από μουσικές,  χορούς και παραδοσιακά εδέσματα, στην ‘‘Ημέρα Κύπρου’’, όπου παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Μιλτιάδης και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού της Κύπρου Ελένη Μπουγιούκα.

Μουσική, χορός, εικαστικά…

Χιλιάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν και φέτος το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας» και περιπλανήθηκαν στα περίπτερα που λειτουργούσαν καθημερινά, φιλοξενώντας κοινωνικές οργανώσεις και συλλόγους του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις και το έργο τους στους επισκέπτες των εκδηλώσεων.

Στην κεντρική σκηνή, η Μαρία Φαραντούρη και ο Βασίλης Λέκκας, η Ματούλα Ζαμάνη, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιάννης Αγγελάκας & 100°C, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Κώστας Καραφώτης, η Anxhela Peristeri και ο Ylli Baka από την Αλβανία, οι BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA, οι Belonoga από τη Βουλγαρία,  η Rockband του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών μοιράστηκαν φέτος τη μουσική σκηνή της Βαλκανικής, ενώ εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η Έκθεση Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη «ΟΨΕΙΣ».

Παράλληλα, εκατοντάδες ήταν οι μικροί φίλοι που γέμιζαν ασφυκτικά κάθε βράδυ την παιδική χαρά δίπλα στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης καθώς και τον χώρο στον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της Παιδικής Σκηνής με θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια, σκάκι και κατασκευές για παιδιά.