Skip to main content

Με πανό «Πωλειτισμός» οι αρχαιολόγοι έξω από το υπ. Πολιτισμού (φωτο)

Μέλη του Συλλόγου βρίσκονται από νωρίς έξω από το κτήριο του υπουργείου με ευφάνταστο πανό που συνδυάζει το «Πωλείται» με τον «Πολιτισμό»

Έξω από το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται αυτή την ώρα οι υπάλληλοι του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησής τους ενάντια στην ψήφιση του σχεδίου νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Μέλη του Συλλόγου βρίσκονται από νωρίς έξω από το κτήριο του υπουργείου με ευφάνταστο πανό που συνδυάζει το «Πωλείται» με τον «Πολιτισμό».

Η απεργία που ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι δηλώνει τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου και αποτελεί μέρος της προσπάθειάς τους να πετύχουν την τροποποίηση σημείων του.

Όπως έχει αναφέρει στις παρατηρήσεις του ο ΣΕΑ, το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει την «εξαίρεση της αρχαιολογικής νομοθεσίας στο άρθρο 1 παρ. 3 όπου προβλέπεται η εξαίρεση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας», κάτι που είναι «συνταγματικά επιβεβλημένο».

«Αν δεν προστεθεί η αρχαιολογική εξαίρεση, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τινάζει στον αέρα όλο το σύστημα προστασίας των αρχαιοτήτων», τονίζει ο ΣΕΑ.

Παράλληλα, σήμερα, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ ανακοίνωσε 4ωρη στάση εργασίας (11.00 με λήξη βάρδιας) και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.