Skip to main content

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα του 2020: Τι θα ανοίξει, τι θα μείνει κλειστό

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να επιταχύνει τα όποια βήματα προς την κανονικότητα ακόμα και στις γιορτές.

Μέσα στο σπίτι και σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λόγω του δεύτερου κύματος του πανδημίας που χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα μας. 

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να επιταχύνει τα όποια βήματα προς την κανονικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι φετινές γιορτές θα είναι άκρως διαφορετικές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διασαφήνισε χθες τις κυβερνητικές προθέσεις, αφού ξεκαθάρισε ότι δραστηριότητες που επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση δεν πρόκειται να λειτουργήσουν έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ως εκ τούτου, μέχρι τη λήξη της εορταστικής περιόδου κλειστά θα παραμείνουν :

  • σχολεία
  • εστίαση
  • ψυχαγωγία
  • δικαστήρια
  • αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ),
  • χιονοδρομικά κέντρα

Είναι χαρακτηριστικό δε πως ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνέντευξη απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανοίγματος της νυχτερινής διασκέδασης μέχρι να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, ίσως δηλαδή μέχρι και το Πάσχα του 2021, αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο για νωρίτερη λειτουργία των εστιατορίων.

Όσο για τα σχολεία, χθες η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως η πρόταση των ειδικών για άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα έγινε καθώς θέλουν να αποφευχθεί νωρίτερα η κινητικότητα εντός και εκτός σχολείων, ενώ παράλληλα, αμφισβητήθηκε και το όφελος που θα μπορούσε να έχει ένα άνοιγμα σχολείων για μία μόλις εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παραμείνει σε ισχύ σε όλη τη διάρκεια των εορτών η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η επιστροφή φοιτητών στις πόλεις τους λόγω εορτών όπου θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Επιπλέον, ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για τα ταξίδια εξωτερικού:

· Σε δεκαήμερη καραντίνα τίθενται όσοι έρθουν από το εξωτερικό μεταξύ 18 Δεκεμβρίου - 7 Ιανουαρίου.

· Όσοι αφιχθούν θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ενώ θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο.

Τι θα ανοίξει

Στον αντίποδα η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει ένα σχέδιο μερικής κανονικότητας, με το άνοιγμα πολύ συγκεκριμένων καταστημάτων λόγω της εορταστικής περιόδου.

Πρεμιέρα έκαναν χθες τα εποχικά καταστήματα, που πωλούν τα χριστουγεννιάτικα είδη.

Τα εν λόγω καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου θα ακολουθούν ωράριο από τις 07.00 έως τις 20.30 και οι καταναλωτές θα οφείλουν να στέλνουν SMS  με τον κωδικό 2 στο 13033.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προβληματίζεται ιδιαίτερα για το τι πρέπει να κάνει με το λιανεμπόριο.

Καταστήματα παιχνιδιών, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια έχουν ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα να ανεβάσουν ρολά σύντομα, ενώ αίνιγμα αποτελεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στην εορταστική περίοδο. Εάν υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τα εμπορικά καταστήματα μάλλον θα ανοίξουν στις γιορτές αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away, δηλαδή οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές προς το τελευταίο δεκαήμερο του έτους, να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, η μερική άρση των μέτρων μπορεί να γίνει σε διαφορετικο χρόνους και ταχύτητες ανάλογα με την περιοχή: Είναι πιθανό να ανοίξουν τα καταστήματα υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις σε κάποιες περιοχές που το ιικό φορτίο είναι ασθενές και σε άλλες που παραμένει ισχυρό, όπως σε περιοχές της Β. Ελλάδας, να ανοίξει αργότερα ή και καθόλου.

Λίγοι και καλοί στα ρεβεγιόν

Μπορεί το μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας να παραμένει σε αδράνεια, ωστόσο αγκάθι παραμένουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μέσα στις γιορτές που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση με διασπορά του ιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έκκληση προς τους πολίτες επισήμανε ότι θα πρέπει να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Όσον αφορά το άνοιγμα των εκκλησιών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της εβδομάδας επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ώστε να βρεθεί μία λύση εν όψει των εορτών που θα αφήσει ικανοποιημένη την Εκκλησία, αλλά παράλληλα δεν θα προκαλέσει και ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη με την προοπτική διασποράς του ιού στις εκκλησίες, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις με κρούσματα σε ιερείς, όπως και φαινόμενα απειθαρχίας, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις και στην Ιερά Σύνοδο για να λειτουργήσουν με πιστούς οι ναοί.