Skip to main content

Με ποιον τρόπο θα εξοφληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή

Για κάθε κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ διαφορετική ταυτότητα οφειλής - Ποιους βοηθά.

Με την έκδοση των επτά αποφάσεων για τους ισάριθμούς κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, η φορολογική διοίκηση εισέρχεται στην τελική φάση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών και εν συνεχεία την πληρωμή των ποσών που αναλογούν σε κάθε επιχείρηση και επαγγελματία.

Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις, για κάθε κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό βοηθά όσους έλαβαν το κρατικό δάνειο να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους για την πληρωμή του. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα τμήμα να το πληρώσει εφάπαξ και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, με την εφάπαξ πληρωμή, το καταβαλλόμενο ποσό περιορίζεται επιπλέον, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καταβληθεί σε έως 96 άτοκες δόσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, το κρατικό δάνειο μπορεί να επιστραφεί:

1. Εφάπαξ με την καταβολή του ποσού και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% στο σύνολο του οφειλόμενου ποσού, εφόσον βέβαια το ποσό καταβληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου.

2. Με εφάπαξ καταβολή, για παράδειγμα, τεσσάρων κύκλων, με έκπτωση για το ποσό που προκύπτει 15%. Για τους υπόλοιπους 3 κύκλους (εφόσον κάποιος συμμετείχε και στους 7 κύκλους) το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί σε 96 άτοκες δόσεις. Για παράδειγμα, επιχείρηση έλαβε 7 επιστρεπτέες προκαταβολές από τους επτά συνολικά κύκλους. Το ποσό που πρέπει να επιστρέψει διαμορφώνεται για την πρώτη σε 3.000 ευρώ, τη δεύτερη σε 5.000 ευρώ, την τρίτη 5.000 και την τέταρτη σε 4.000 ευρώ. Για τις υπόλοιπες τρεις από 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλέξει να αποπληρώσει το ποσό των τεσσάρων πρώτων κύκλων εφάπαξ, θα έχει έκπτωση 15%, και συγκεκριμένα θα καταβάλει (17.000-15%) 14.450 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα καταβληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου. Το υπόλοιπο ποσό (3.000 x 3) των 9.000 ευρώ μπορεί να το επιστρέψει σε 96 δόσεις, πληρώνοντας το ποσό των 93,75 ευρώ κάθε μήνα.

3. Αποπληρωμή του συνολικά οφειλόμενου ποσού που προκύπτει από όλες τις ταυτότητες οφειλής σε 96 δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που καλείται να επιστρέψει συνολικά το ποσό των 35.000 ευρώ θα πρέπει στις 29 Ιουλίου να πληρώσει την πρώτη δόση, που ανέρχεται στα 364,5 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, το επιστρεπτέο ποσό δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Η πρώτη δόση μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου είτε σε 96 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου. Μετά την ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχείρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το αναζητήσουν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, στην επιλογή "myAADE / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση / Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή". Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και δεν προκύπτουν παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 50% της ενίσχυσης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Ποιοι θα επιστρέψουν το κρατικό δάνειο στο σύνολό του
Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες:

α) Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.

β) Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

-Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

-Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.