Skip to main content

Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει ο Κ. Ζέρβας

Τι προέκυψε από τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής των παρατάξεων, τι αναμένει σήμερα από τον νέο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Προς τη συγκρότηση μιας άνετης δημοτικής πλειοψηφίας οδεύει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τον κύκλο συζητήσεων που είχε με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες. Το εύρος αυτής της πλειοψηφίας καθώς και το τελικό σχήμα της πρόκειται να διαμορφωθεί προς το τέλος του μήνα, όταν ο κ. Ζέρβας θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Πάντως, από το κλίμα το οποίο επικράτησε στις συναντήσεις με τους έντεκα επικεφαλής παρατάξεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες, διαφαίνεται ποιοι απ’ αυτούς είναι σύμφωνοι να συνδράμουν στο έργο του και ποιοι επιλέγουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασιστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου θα παίξει και η έκβαση της συνάντησης την οποία θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης παραλαβής στο ΥΜΑΘ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εάν ο κ. Ζέρβας λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι επικείμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη» θα ενισχύουν αποφασιστικά την κυβερνησιμότητα των δήμων στους οποίους ο εκλεγείς δήμαρχος δεν διαθέτει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, τότε ίσως πάει σε ένα μικρότερο σχήμα διοίκησης, με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού παρατάξεων ώστε να είναι πιο λειτουργικό.

Όπως υπογραμμίζει συνεργάτης του στην Voria.gr «στις προθέσεις του νέου δημάρχου δεν είναι να συγκροτήσει μια ‘ομοσπονδία’ αθροίζοντας παρατάξεις. Βούλησή του είναι να διαμορφώσει ένα σχήμα ομοιογενές το οποίο θα ενστερνίζεται τις δικές του αρχές και προτεραιότητες». Επιπλέον, όπως τονίζεται, «δεν πρόκειται να μπει σε κανενός είδους συναλλαγή για θέσεις».

Τις επόμενες ημέρες και, με βάση τα δεδομένα τα οποία αποκόμισε από τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων (σήμερα θα γίνει μια τελευταία με εκπρόσωπο του συνδυασμού «Πόλη Ανάποδα»), ο κ. Ζέρβας θα λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τις τελικές προτάσεις τις οποίες θα υποβάλει προς τους πιθανούς εταίρους του. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ασφαλώς και οι θέσεις διοίκησης τις οποίες είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά θα αφορούν και τα πρόσωπα τα οποία θα τις στελεχώσουν. Όσοι αποδεχθούν τις προτάσεις του θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα διοίκησης, το οποίο θα αναλάβει τα ηνία του δήμου από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι πιθανοί σύμμαχοι

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου «Ναι στη Θεσσαλονίκη» έχει εκλέξει επτά δημοτικούς συμβούλους. Σε αυτούς έχουν προστεθεί, ήδη στο ενδιάμεσο των δύο γύρων των δημοτικών εκλογών, οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Πρώτη», Πέτρος Λεκάκης, «Θεσσαλονίκη Θετικά», Μάκης Κυριζίδης και «Συνέργεια Πρώτα η Πόλη μας» Χάρης Αηδονόπουλος.

Διατεθειμένος να συνδράμει στο έργο του νέου δημάρχου δηλώνει ο Νίκος Ταχιάος, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» ο οποίος διαθέτει έντεκα συμβούλους. Στο ίδιο κλίμα κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες και οι παρατάξεις «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» του Γιώργου Ορφανού η οποία διαθέτει επτά συμβούλους, η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια και η «Δύναμη Πολιτών» του Παναγιώτη Ψωμιάδη οι οποίες διαθέτουν από τρεις συμβούλους.

Όλες αυτές μαζί, αθροιζόμενες συγκεντρώνουν 34 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν ο κ. Ζέρβας θα θελήσει να συμπεριλάβει όλους αυτούς στο σχήμα διοίκησης.

Οι «απέναντι»

Τα έδρανα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα προτιμήσουν τουλάχιστον τέσσερις παρατάξεις. Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή της με τον κ. Ζέρβα η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο σχήμα διοίκησης αλλά θα περιοριστεί στο ρόλο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Νοτοπούλου οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση για μια σειρά λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δήλωση την οποία έκανε ο κ. Ζέρβας, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προπαραμονή των εκλογών η οποία θεωρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έμμεση μεν, αλλά σαφής στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της. Ο δεύτερος λόγος αφορά την επιλογή του Μίμη Φωτόπουλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου, με την οποία διαφώνησε δημοσίως η κ. Νοτοπούλου. Επιπλέον, στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» θεωρούν πως θα ήταν παράταιρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, εκείνοι να συμμετέχουν σε μια δημοτική διοίκηση με σαφή κεντροδεξιά κατεύθυνση καθώς, εκτός των άλλων, θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή σε αυτήν των κ. Ταχιάου και Ορφανού.

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης θα βρίσκεται βεβαίως και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο η οποία διαθέτει δύο συμβούλους, αλλά και η «Πόλη Ανάποδα» με έναν σύμβουλο. Τον ίδιο δρόμο θα επιλέξει πιθανότατα και η «Οικολογία Αλληλεγγύη» η οποία εξέλεξε τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.