Skip to main content

Με πυρετό ο Πάπας Φραγκίσκος στο νοσοκομείο τρεις μέρες μετά την εγχείρησή του

Ο σημερινός Πάπας φαίνεται ότι θέλησε να βάλει τέλος στην πολιτική των «μυστικών και ψεμάτων» για την κατάσταση της υγείας του

Πυρετό εμφάνισε το βράδυ της Τετάρτης ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, τρεις ημέρες αφότου υπεβλήθη σε επέμβαση στο έντερο. Ωστόσο, οι εξετάσεις που έγιναν δεν υποδεικνύουν κάτι ανησυχητικό για την εξέλιξη της μετεγχειρητικής πορείας του. Αν δεν εμφανισθούν περαιτέρω επιπλοκές, ο Πάπας θα πάρει εξιτήριο την Κυριακή από την πολυκλινική «Τζεμέλι» της Ρώμης, όπου νοσηλεύεται.  

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, κατά την καθημερινή ενημέρωση, η Αγία Εδρα ανέφερε χθες ότι ο Ποντίφικας τρώει κανονικά, περπατάει χωρίς υποστήριξη και ότι έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους μικρούς καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, δήλωσε επίσης ότι ο 84χρονος Πάπας ταλαιπωρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από πυρετικό επεισόδιο. «Το πρωί υποβλήθηκε σε αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, όπως και σε τομογραφία θώρακος και κοιλίας, και όλα βρήκαν αρνητικά», κατέληξε.  

Την Κυριακή, οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το μισό έντερο του 84χρονου Πάπα εξαιτίας της μεγάλης στένωσης που παρουσίαζε. Οι ειδικοί συνδέουν την εμφάνιση πυρετού με την ύπαρξη μετεγχειρητικής μόλυνσης ή άλλες επιπλοκές, ενδεχόμενα που αποσιωπούνται από την ανακοίνωση του Βατικανού. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι του Πάπα επιμένουν ότι η μετεγχειρητική πορεία του εξελίσσεται κανονικά και η πυρετική έξαρση ήταν παροδική.

Στην ίδια ανακοίνωση, εξάλλου, επισημαίνεται πως ο Πάπας Φραγκίσκος «αυτή τη στιγμή έχει στη σκέψη του όλους τους νοσούντες, στους οποίους συμπαραστέκεται, και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από φροντίδα». Χθες, ο Ποντίφικας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, και ευχαρίστησε όσους προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωσή του.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των New York Times αμφισβητεί την ειλικρίνεια των ανακοινώσεων του Βατικανού, επισημαίνοντας ότι, αν και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η κατάστασή του είναι διαφορετική από αυτή που δημοσιοποιείται επισήμως, η Αγία Εδρα έχει μακρά ιστορία συγκάλυψης και αδιαφάνειας όσον αφορά την κατάσταση υγείας των προκαθημένων της. Χαρακτηριστικά, αναφέρει το δημοσίευμα, την ημέρα που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ υποβλήθηκε σε τραχειοτομία προκειμένου να ανακουφιστούν τα αναπνευστικά του προβλήματα, το 2005, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Εδρας περιέγραφε στους δημοσιογράφους πώς απήλαυσε το πρωινό του, τρώγοντας δέκα μπισκότα. Επειτα από μερικές εβδομάδες, ο Ιωάννης Παύλος Β΄ άφηνε την τελευταία του πνοή.

Ο σημερινός Πάπας φαίνεται ότι θέλησε να βάλει τέλος στην πολιτική των «μυστικών και ψεμάτων» για την κατάσταση της υγείας του. Ο βιογράφος του, Οστεν Αϊβερέι, τον Μάιο, σε άρθρο του στην καθολική επιθεώρηση The Tablet, ανέφερε ότι «κανένας άλλος ποντίφικας δεν αναφέρθηκε με τέτοια ειλικρίνεια στην ψυχική και σωματική του υγεία όσο ο Πάπας Φραγκίσκος». Υπενθύμισε, δε, ότι μετά την εκλογή του ομολόγησε σε καρδινάλιο από τη Βολιβία πως το 1979 λίγο έλειψε να πεθάνει από υποξία εξαιτίας μεγάλου υψομέτρου, σε κάποια επίσκεψή του.