Skip to main content

Με «πράσινη οικονομία» η Γερμανία στη ΔΕΘ του 2020

Η εκθεσιακή συμμετοχή της Γερμανίας στην επόμενη ΔΕΘ θα εκφραστεί στο περίπτερο 13 και θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην πράσινη οικονομία

Τη διοργάνωση ενός μεγάλου forum με την παρουσία και υψηλών πολιτικών προσώπων επιδιώκει το Eλληνογερμανικό Eπιμελητήριο ως παράλληλη εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2020, στην οποία η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

Στόχος των ανθρώπων του επιμελητηρίου είναι το forum αυτό – αν και εφόσον οργανωθεί – να ξεπεράσει σε εμβέλεια την Ελλάδα και τη Γερμανία και να επεκταθεί και στα Βαλκάνια.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eλληνογερμανικού Eπιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, το γεγονός ότι η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Η εκθεσιακή συμμετοχή της Γερμανίας στην επόμενη ΔΕΘ θα εκφραστεί στο περίπτερο 13 και θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην πράσινη οικονομία.

Από τα 6.000 τ.μ. του περιπτέρου, τα 2.000 τ.μ. θα καταλάβουν γερμανικές επιχειρήσεις, κυρίως από τους κλάδους της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ηλεκτροκίνησης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυτοβιομηχανίες που θα συμμετέχουν, θα εκθέτουν στους εξωτερικούς χώρους του περιπτέρου 13. Τα υπόλοιπα 4.000 τ.μ. θα αξιοποιηθούν ως χώροι παρουσιάσεων, συναντήσεων αλλά και μεγαλύτερων εκδηλώσεων. Επίσης στο δεκαήμερο της ΔΕΘ, η γερμανική παρουσία θα είναι αισθητή σε όλη τη Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν φορείς της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, έχουν υποχωρήσει κατά 20-25% την δεκαετία της κρίσης από 11 δισ. ευρώ το 2007 στα 7,71 δισ. το 2018. Το πρώτο δεκάμηνο του 2019 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές κατά 8,6%.

Σήμερα στην Ελλάδα οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδεδυμένα κεφάλαια 4,2 δισ. Ευρώ, περίπου 3% του ΑΕΠ, απασχολούν 27.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν τζίρο 8,3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο θα διοργανωθεί ελληνογερμανικό οικονομικό forum με τη συμμετοχή και της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής, Αθανάσιος Κελένης, όπως συνέβη στα χρόνια της κρίσης έτσι από εδώ και πέρα η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το Eλληνογερμανικό Eπιμελητήριο έχουν στόχο να αναλαμβάνουν διαρκώς πρωτοβουλίες για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσων των δύο χωρών. Ως τομείς προνομιακούς για τη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας ανέφερε την πράσινη ενέργεια, τα logistics, την καινοτομία, ενώ υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών για τις ελληνικές start-ups.