Skip to main content

Με πρόγραμμα «άκρας λιτότητας» απαντά στις αγορές ο Θαπατέρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να εφαρμόσει μία πολιτική «άκρας λιτότητας» για να απαντήσει στις αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά στην ικανότητα της χώρας του να επιτύχει
Ο Iσπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να εφαρμόσει μία πολιτική «άκρας λιτότητας» για να απαντήσει στις αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά στην ικανότητα της χώρας του να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματός της στο 3% το 2013.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να τηρήσει μια άκρα λιτότητα στη διάρκεια αυτού του σταδίου», είπε ο Θαπατέρο στο κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η κυβέρνησή του θα εξαγγείλει ένα πρόγραμμα περικοπών για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Η Μαδρίτη έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή ποικίλων οικονομικών μέτρων για το τρέχον έτος, μεταξύ των οποίων και μία «μείωση των προσφορών εργασίας» στον δημόσιο τομέα, υπενθύμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις του ηγέτη της δεξιάς Μαριάνο Ραχόι όσον αφορά στην αξιοπιστία του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο εξήγγειλε στα τέλη Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα λιτότητας που αποβλέπει στην εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ στο διάστημα 2010-2013. Στόχος είναι το 2013 να περιορισθεί στο 3% του ΑΕΠ ένα δημόσιο έλλειμμα που το 2009 εκτοξεύθηκε στο 11,4% του ΑΕΠ.

Η Ισπανία, τραυματισμένη από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και την έκρηξη της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων, βρίσκεται σε ύφεση από τα τέλη του 2008 και βλέπει την ανεργία της να εκτινάσσεται σήμερα στο 19% του ενεργού πληθυσμού.