Skip to main content

Με πρώην τοξικομανείς συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση εστίασε στις δοκιμασίες που βίωσαν οι πρώην χρήστες, κατά τη διάρκεια της απεξάρτησής τους, καθώς και στις διακρίσεις που αντιμετώπισαν

Με επτά πολίτες, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν νικητές από τη «μάχη» με τα ναρκωτικά συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της χρήσης Ναρκωτικών.

Η συζήτηση εστίασε στις δοκιμασίες που βίωσαν οι πρώην χρήστες, κατά τη διάρκεια της απεξάρτησής τους, καθώς και στις διακρίσεις που αντιμετώπισαν στο στάδιο της επανένταξης στην κοινωνία.

Απαντώντας στην παραδοχή των πολιτών για την ύπαρξη «στίγματος», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να «σπάσουν οι τοίχοι» της προκατάληψης, ενώ σημείωσε ότι στόχος του κοινωνικού κράτους είναι η βοήθεια στους ευάλωτους.

«Δεν υπάρχει προκατάληψη. Σ’ αυτό το γραφείο μπαίνουν όλοι και είμαστε ανοιχτοί σε όλους, πόσω μάλλον σ’ αυτούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες» τόνισε, στη συνέχεια.

Δεν έχασε την ευκαιρία, παράλληλα, να ρωτήσει τους πρώην χρήστες για τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης και την ενίσχυση της απεξάρτησης.

Ειδική μνεία έγινε και στην αναζήτηση εργασίας, για την οποία υπήρξε κοινή παραδοχή ότι κάποιοι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν πρώην εξαρτημένους.

«Με ενδιαφέρει να καταλάβω πώς οι άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν από τη δύσκολη διαδικασία της απεξάρτησης μπορούν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Είμαι διατεθειμένος -και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε- να δώσουμε πολύ πιο ελκυστικά κίνητρα στους εργοδότες».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΕΔ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την αύξηση στο 90% -από 70% προηγουμένως- του ποσοστού επιδότησης του κόστους απασχόλησης των πρώην εξαρτημένων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αυξήσει το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης στα 800 ευρώ για θέσεις πλήρους απασχόλησης και στα 400 ευρώ για θέσεις μερικής απασχόλησης.

«Επιμένω ότι δουλειά μας είναι πρωτίστως να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.