Skip to main content

Με ραντεβού σε ένδυση-υπόδηση και click away στην αγορά οι «κόκκινες» περιοχές

Κανονικά η λειτουργία της αγοράς στις «κίτρινες» περιοχές - Με δύο διαφορετικούς τρόπους στις «κόκκινες» - Αναλυτικά τι ισχύει.

Με click inside θα πραγματοποιείται πλέον η αγορά σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και σε βιβλιοπωλεία, ενώ επανέρχεται το click away στα υπόλοιπα καταστήματα, καθεστώς που θα αφορά στις «κόκκινες» περιοχές.

Αυτό ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς και δεδομένης της επαναφοράς του χάρτη επιδημιολογικής εικόνας της χώρας σε δύο επίπεδα (επιτήρησης-επίπεδο Α και αυξημένου κινδύνου-επίπεδο Β), ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως στις «κίτρινες» περιοχές του επιπέδου Α η λειτουργία του συνόλου των καταστημάτων θα πραγματοποιείται με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ενώ προστίθεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς περιορισμούς (ένας πελάτης ανά 25 τμ, αποστάσεις 2 μέτρων, αγορά εντός 2 ωρών κλπ).

Διαβάστε σχετικά: Σε δύο ζώνες υγειονομικής ασφάλειας η χώρα - Οι κόκκινες και οι κίτρινες περιοχές

Σχετικά με τις «κόκκινες» περιοχές ο υπουργός τόνισε πως η λειτουργία της αγοράς θα γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το καθεστώς click away, δηλαδή ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του, η επιχείρηση θα αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα ή sms για την ώρα της παραλαβής και στη συνέχεια ο καταναλωτής θα παραλαμβάνει το προϊόν έξω από το κατάστημα.

Από αυτό το καθεστώς εξαιρούνται τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία τα οποία θα λειτουργούν με click inside. Ο καταναλωτής δηλαδή θα κλείνει ραντεβού με την επιχείρηση και μετά από ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή sms θα πηγαίνει συγκεκριμένη ώρα για παραλαβή του προϊόντος μέσα από το κατάστημα. Και σε αυτό το καθεστώς θα ισχύει η αποστολή μετακίνησης του αριθμού 2 στο 13033 και ο χρονικός περιορισμός δύο ωρών.

Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης και ΚΤΕΟ, στις κόκκινες περιοχές θα πραγματοποιούνται με ραντεβού και με την εφαρμογή όλων των υγειονομικών κανόνων.

«Απευθύνω δημόσια έκκληση προς όλους. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι με υγειονομική ασφάλεια, και για να επιτευχθεί η υγειονομική ασφάλεια πρέπει να συνεργαστούμε. Ο καθένας έχει μικρό μερίδιο ευθύνης για την αναχαίτιση της πανδημίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει η εθνική οικονομία και το εμπόριο να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά πάντα με υγειονομική ασφάλεια.

Επανέλαβε, δε, πως τα μέτρα επαναξιολογούνται συνεχώς και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα θα λαμβάνονται και οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύει: