Skip to main content

Με ρυθμούς χελώνας η εγκατάσταση των προσφύγων στα διαμερίσματα

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος για την προσωρινή διαμονή προσφύγων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος «REACT» (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki) για την προσωρινή διαμονή προσφύγων σε διαμερίσματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, με 70 διαμερίσματα, Νεάπολης Συκεών με 20 και Καλαμαριάς με 10. Συνδράμουν επίσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΧΑΝΘ, η ΜΚΟ PRAKSIS και η ΑΡΣΙΣ. Είναι ενδεικτικό ότι στα συνολικά 100 διαμερίσματα του προγράμματος έχουν εγκατασταθεί έως τώρα πρόσφυγες μόλις στα οκτώ.

Μεγαλύτερη καθυστέρηση παρατηρείται στον δήμο Καλαμαριάς ενώ σε καλό βαθμό υλοποίησης είναι το πρόγραμμα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Νεάπολης Συκεών. Οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν τους αρμόδιους να μεταθέσουν για το 2017 το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, αναλόγως και με την πορεία υλοποίησης η οποία θα ελέγχεται ανά μήνα.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης

Την αισιοδοξία της ότι στο εξής το πρόγραμμα θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς εξέφρασε μιλώντας στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα. Τόνισε ότι στα πρώτα στάδια υπήρχαν καθυστερήσεις καθώς το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν έλειπε πολύς κόσμος, ενώ υπήρχε αρχικά και μια επιφύλαξη από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι φοβόντουσαν μήπως δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ως προς την καταβολή των μισθωμάτων και των λοιπών εξόδων. «Τώρα που καταλαβαίνουν ότι τα ενοίκια είναι εγγυημένα και η μίσθωση δεν θα είναι για τρεις και τέσσερις μήνες όπως νόμιζαν αρχικά, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών διαρκώς μεγαλώνει», αναφέρει η κα. Γούλα.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης ενδιαφέρον για να μισθώσουν τα σπίτια τους εκδήλωσαν έως τώρα 115 ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι 45 απέσυραν τελικά το ενδιαφέρον τους ενώ δέκα διαμερίσματα κρίθηκαν ακατάλληλα. Έτσι απέμειναν μόλις 60 προς αξιοποίηση τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα από την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από το δήμο. Υπογραφή μισθωτήριου συμβολαίου έχει γίνει με επτά ιδιοκτήτες και στα πρώτα τέσσερα διαμερίσματα έχουν ήδη εγκατασταθεί πρόσφυγες. Χθες μπήκαν οι υπογραφές σε άλλα 10 συμβόλαια ώστε να προχωρήσει και στα υπόλοιπα σπίτια η εγκατάσταση προσφύγων. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και προετοιμασίας και στα υπόλοιπα διαμερίσματα τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα, ώστε να υπογραφούν στη συνέχεια τα μισθωτήρια συμβόλαια. Τα περισσότερα από τα προσφερόμενα διαμερίσματα βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, κυρίως προς τη δυτική πλευρά, ενώ κάποια λίγα είναι και σε γειτονικούς δήμους.

Στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη στο δήμο Νεάπολης Συκεών προσφέρθηκαν συνολικά 27 διαμερίσματα εκ των οποίων τα επτά κρίθηκαν ακατάλληλα. Έως τώρα έχουν υπογραφεί μισθωτήρια συμβόλαια για εννέα διαμερίσματα εκ των οποίων στα τρία έχουν ήδη εγκατασταθεί πρόσφυγες, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να μπουν και στα υπόλοιπα έξι. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες μια 24χρονη πρόσφυγας από τη Συρία η οποία διαμένει σε ένα από αυτά τα διαμερίσματα γέννησε το δεύτερο παιδί της, ένα κοριτσάκι, ενώ έχει ήδη και ένα 16 μηνών αγοράκι.

«Μέσα στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να υπογράψουμε άλλα έξι συμβόλαια και μας μένουν άλλα πέντε τα οποία θα τα καλύψουμε ως το τέλος του χρόνου» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης. Προσθέτει, επίσης, ότι «ο δήμος μας είναι διατεθειμένος, εφόσον συμφωνήσει και η Ύπατη Αρμοστεία, μετά την κάλυψη του πλάνου των 20 διαμερισμάτων να προχωρήσουμε στην αναζήτηση και άλλων».

Στην Καλαμαριά

Στο δήμο Καλαμαριάς όπου το πρόγραμμα προέβλεπε τη χρήση 10 διαμερισμάτων βρέθηκαν έως τώρα τα πέντε. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Παυλίδου «μισθωτήρια έχουν υπογραφεί με τέσσερις ιδιοκτήτες, ενώ άλλο ένα πρόκειται να υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες. Μάλιστα στο ένα από τα διαμερίσματα έχουν ήδη εγκατασταθεί πρόσφυγες». Τα προσφερόμενα διαμερίσματα ήταν περίπου 20 από τα οποία ορισμένα κρίθηκαν ακατάλληλα.

Ελάχιστη ανταπόκριση για αναδοχή

Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η πορεία του προγράμματος αναδοχής, δηλαδή της φιλοξενίας προσφύγων από οικογένειες Ελλήνων, το οποίο εκπονήθηκε παράλληλα με αυτό της ενοικίασης διαμερισμάτων. Το πρόγραμμα προέβλεπε την αναζήτηση 50 ανάδοχων οικογενειών (οι μισές σε σχέση με τα προς ενοικίαση διαμερίσματα) στους τρεις δήμους. Ωστόσο, μέχρι τώρα βρέθηκαν μόλις πέντε ανάδοχες οικογένειες, τέσσερις στον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλη μία στην Καλαμαριά η οποία είναι μάλιστα και δημοτική σύμβουλος και φιλοξενεί στο σπίτι της μια γυναίκα με τα δύο παιδιά της.

Οι όροι καταλληλότητας των διαμερισμάτων

Στα διαμερίσματα θα μείνουν κατά βάση οικογένειες προσφύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου ή μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα μισθωτήρια συμβόλαια υπογράφονται αρχικά για το διάστημα ως το τέλος του 2016 αλλά με επέκταση ως το τέλος του 2017 ενώ οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί πιθανότατα και στο 2018. Σε κάθε διαμέρισμα διαμένουν έως το πολύ έξι άτομα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα προς ενοικίαση διαμερίσματα θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:  

1. Να βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου ή του πολεοδομικού συγκροτήματος (στην περίπτωση που δεν βρεθούν εντός του δήμου), σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες. Πρέπει να έχουν εμβαδόν από 30 τ.μ. έως 60 τ.μ. και να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό, τίτλοι ιδιοκτησίας, σχέδια από μηχανικό κ.ο.κ.).
2. Να προσφέρουν μέχρι 6 θέσεις φιλοξενίας στις οποίες θα μπορούν να εναλλάσσονται ωφελούμενοι ανάλογα με την πορεία εξέτασης του αιτήματος ασύλου και μετεγκατάστασης και αφού έχουν καταρχήν παραπεμφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία. Επίσης να διαθέτουν:
α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.
β) Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια που να φιλοξενούν το μέγιστο 4 άτομα με κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, συζήτησης, παιχνιδιού και μελέτης για τα παιδιά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή και θα βαρύνει στη διαδικασία της επιλογής.
3. Θα μπορούν να είναι επιπλωμένα, οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.
4. Το μίσθωμα ορίζεται από Επιτροπή Εκτίμησης σε αναλογία με τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και με την κατάσταση του διαμερίσματος, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η περιοχή ή ο όροφος ή αν είναι επιπλωμένο, με ανώτατο όριο τα 400 € / μήνα, σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και μετά την αφαίρεση των νόμιμων κατά τους κείμενους νόμους, κρατήσεων και θα προπληρώνεται ανά τρίμηνο.
5. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη ποσού για τυχόν επισκευές, διορθώσεις του διαμερίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος.
6. Το πρόγραμμα θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία
7. Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο το δήμο με χρονική διάρκεια έως 31/12/2016 με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
8. Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τον δήμο, ενώ οι λογαριασμοί θα εκδίδονται στο όνομα του δήμου.
9. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και η καλή κατάσταση των διαμερισμάτων θα επιβλέπονται καθημερινά, ενώ θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των προσφύγων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Όσοι έχουν ακίνητο με τις παραπάνω προϋποθέσεις καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καταθέτοντας αίτηση στο Γραφείο 202- 203, Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Θεσσαλονίκης, ημέρες: Δευτέρα - Παρασκευή και ώρες 8:00 – 14:00, Διεύθυνση: Βασ. Γεωργίου Α΄ 1 (2ος όροφος), τηλέφωνο: 231331 7254, 7446, fax : 231331 7707.

Αντίγραφο της πλήρους πρόσκλησης ενδιαφέροντος χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από την παραπάνω διεύθυνση, καθώς και από την ιστοσελίδα του δήμου www.thessaloniki.gr.

Για τους άλλους δύο δήμους θα πρέπει να επικοινωνήσουν: με την Καλαμαριά στα τηλέφωνα 2313-314512 και 2313-314502 και με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών στα τηλέφωνα 2313 313335-4.