Skip to main content

Με σέλφι η θερμή υποδοχή Ζάεφ σε Τσίπρα στα Σκόπια (φωτο+vid)

Ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την υποδοχή, κάποια στιγμή σήκωσε και τη δεξιά του γροθιά, ενώ δεν παρέλειψε να βγάλει τις... απαραίτητες σέλφι

Με κάθε επισημότητα, πάνω σε κόκκινο χαλί και με τα δύο υπουργικά συμβούλια παραταγμένα, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Σκοπίων ο ομόλογός του της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη θεαματική διαδικασία υποδοχής, πρωθυπουργός της γείτονος είχε θερμή χειραψία με τον κ. Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους, ενώ ο κ. Ζάεφ κάποια στιγμή σήκωσε και τη δεξιά του γροθιά. Δεν έλειψαν, φυσικά, και οι... απαραίτητες σέλφι φωτογραφίες, με πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται στο γραφείο του κ. Ζάεφ και στη 1 μμ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανακοινώσεις των Τσίπρα-Ζάεφ θα έχει η αμυντική συμφωνία για την επιτήρηση από την Ελλάδα τού εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα ενεργειακά, με σημαντικές συμφωνίες, όπως η επαναλειτουργία του αγωγού αργού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, μετά από αίτημα των Ελληνικών Πετρελαίων. Η λειτουργία του αγωγού είχε διακοπεί από την πλευρά των Σκοπίων, επί κυβερνήσεως Νίκολα Γκρουέφσκι. Με την επανεκκίνηση σε λειτουργία του αγωγού, αναμένεται να περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων που βρίσκεται σε έξαρση στη γείτονα.

Ταυτόχρονα με την κατ' ιδίαν συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, πραγματοποιούνται παράλληλες υπουργικές συναντήσεις, ώσπου οι συζητήσεις να συνεχιστούν με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Μετά τις 16:00 είναι προγραμματισμένο το επιχειρηματικό φόρουμ σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 100 και πλέον επιχειρηματίες που έχουν ταξιδέψει στα Σκόπια, βρίσκονται και πολλοί που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα και μάλιστα πολύ δυναμικά, αφού αναδεικνύονται ηγέτες σε διάφορους κλάδους.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσίπρας έγραψε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό».

Δεκάδες οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τα Σκόπια.