Skip to main content

Με Συμβολαιακή Τραπεζική η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων για φέτος

Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας για την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων.

Μέσω προγράμματος Συμβολαιακής Τραπεζικής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας θα καλλιεργηθούν φέτος τα ζαχαρότευτλα που το ερχόμενο καλοκαίρι θα επεξεργαστεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, το οποίο έχει μισθώσει η Royal Sugar, του επιχειρηματία Χρήστου Καραθανάση.

Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, όπως επιβεβαίωσε στο Voria.gr ο πρόεδρος της τράπεζας Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, και οι διαδικασίες για τη συμβολαιοποίηση της παραγωγής θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται σημαντική για την εξέλιξη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας τη φετινή χρονιά. Η Royal Sugar έχει ήδη στα χέρια της τους σπόρους που θα διανείμει στους τευτλοκαλλιεργητές. Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Agrotica, μεταξύ του Χρ. Καραθανάση και τευτλοκαλλιεργητών από τη Βόρεια Ελλάδα (φώτο) πιθανόν σήμερα ο επιχειρηματίας θα ανακοινώσει τις προδιαγραφές των τεύτλων που πρέπει να καλλιεργηθούν, αλλά και τις τιμές.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων και η εταιρεία θα κάνει τις επιλογές της. Με βάση τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του κ. Καραθανάση στόχος είναι η καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων. Ο υπολογισμός είναι για την συνολική παραγωγή 120.000 τόνων ζαχαρότευτλων, με ζαχαρικό τίτλο πέριξ του 14% - 16%.

Το πιθανότερο σενάριο είναι τη φετινή χρονιά να συμβληθούν για την παραγωγή ζαχαρότευτλων περί τους 150 παραγωγούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ταυτόχρονα και μηχανάτορες, δηλαδή διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα συλλογής των ζαχαρότευτλων.

Για το 2021 ο κ. Καραθανάση υπολογίζει ότι οι ανάγκες θα είναι για την καλλιέργεια 60.000 – 70.000 στρεμμάτων με τεύτλα, κάτι που θα εξαρτηθεί κυρίως από την πρόοδο της συντήρησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΕΒΖ, που έχει υπό την ευθύνη του. Μέχρι το φετινό καλοκαίρι, όταν θα ξεκινήσει η επεξεργασία ζαχαρότευτλων και η παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών, το οποίο παραμένει αδρανές τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι παρεμβάσεις για τη συντήρηση της παραγωγικής γραμμής εκτιμώνται στα 5 εκατ. ευρώ.