Skip to main content

Μπουτάρης για Thessaloniki Pride: Πάμε να γίνουμε μεγάλη πόλη

Με σύνθημα «ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ» η φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια.

της Αρετής Τασούλα

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το Thessaloniki Pride, το φεστιβάλ της LGBT κοινότητας.

Με σύνθημα «ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ» η φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και θέτει ως στόχο τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας και τη νομική κατοχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τόσο σε επίπεδο τεκνοθεσίας όσο και στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου των έγγαμων τρανς ανθρώπων.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης στήριζε και θα στηρίζει το Pride και η απόδειξη είναι πως καταφέραμε να κάνουμε την πόλη πρωτεύουσα του Euro Pride 2020», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό Μέγαρο. Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει συντηρητικές απόψεις, οι οποίες εκδηλώνονται «με βία ή κοροϊδία, κινήσεις όχι επαινετικές».

«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις και ο δήμος τάσσεται υπέρ της θεσμικής αποκατάστασης των ατόμων αυτών. Τόσο τα κινήματα όσο και οι θεσμοί πρέπει να παίρνουν θέση αλλιώς πηγαίνουμε προς τα πίσω», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξήρε την τουριστική προβολή της πόλης με τη διοργάνωση τόσο των τοπικών Pride όσο και του Euro Pride το 2020 και με τη φράση «Πάμε να γίνουμε και εμείς μεγάλη πόλη» επανέλαβε την πεποίθηση του δήμου για αποδοχή της διαφορετικότητας.

Όσον αφορά τους φόβους για επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας, το Σάββατο 23 Ιουνίου, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «το πρόβλημα των αντιφρονούντων που εκφράζεται με βία πάντα υπάρχει και είναι δουλειά της αστυνομίας να προστατεύσει την τάξη».

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία για τη δράση ομοφυλοφιλικών κινημάτων μετά τη μεταπολίτευση, τόνισε πως «ένα κοινωνικό κίνημα μπορεί να μετατραπεί σε κίνημα θεσμικών μεταρρυθμιστικών διεκδικήσεων» και τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης και των θεσμικών κινητοποιήσεων των κοινωνικών κινημάτων.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του Pride, Θάνος Βλαχογιάννης παρουσίασε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του τετραήμερου φεστιβάλ και κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν πίσω «τη μιζέρια και την κοινωνική πόλωση που μαστίζει αυτή την πόλη».

«Το Thessaloniki Pride έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή των Βαλκανίων» σημείωσε και χαρακτήρισε την φιλοξενία του Euro Pride 2020 στη Θεσσαλονίκη ως «μοχλό πίεσης για την εκπλήρωση των αιτημάτων της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» και ως δράση που θα «συντελέσει στην ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια της πόλης».

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη και ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Μπαρμπουνάκης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Τάσος Ζαφείρης, ο οποίος έθεσε το δικαίωμα παιδοθεσίας και οικογένειας των τρανς ατόμων και έκλεισε την τοποθέτησή του με τη φράση «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» του Γάλλου συγγραφέα και θεμελιωτή του Υπερρεαλισμού, Αντρέ Μπρετόν.

Δείτε το πρόγραμμα του 7ου Thessaloniki Pride εδώ.