Skip to main content

Με σκέτο «Μακεδονία» στα μπλουζάκια η Εθνική Σκοπίων βόλεϊ (φωτo+vid)

Η γειτονική χώρα ρίχνει ξανά λάδι στη φωτιά αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεν χρησιμοποιεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».

Σκέτο «Μακεδονία», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» αναγράφεται στα μπλουζάκια που φορούν ενώ προπονούνται οι αθλητές της Εθνικής Ανδρών βόλεϊ των Σκοπίων, δείγμα αρνητικό ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μια ενέργεια που χαρακτηρίζεται από πολλούς προκλητική.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της γειτονικής χώρας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελική φάση Eurovolley (13 - 29 Σεπτεμβρίου) και η Ομοσπονδία της δημοσιοποίησε βίντεο με εικόνες από την προετοιμασία κατά το οποίο φαίνεται πως στα μπλουζάκια προπόνησης αναγράφεται «Volleyball Team Macedonia».

Σημειώνεται πως το επίμαχο βίντεο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της CEV (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βόλεϊ), όπου και σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος που το συνοδεύει είναι «Macedonia players' living the Eurovolley dream», χωρίς τον απαραίτητο γεωγραφικό προσδιορισμό.

 

 

Μάλιστα, άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδος καθώς η Ε.Ο.ΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε πως αντιδρά στην αναφορά «Μακεδονία» στις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας, κατά παράβαση όσων προβλέπονται από την διεθνή Συνθήκη των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και του γειτονικού κρατιδίου.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης:

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μέσω και του εκπροσώπου της σε αυτήν Αχιλλέα Μαυρομάτη για το βίντεο το οποίο παρουσιάζει την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών (12-29/09) και εμφανίζει τους αθλητές με φόρμες που αναγράφουν Volleyball Team Macedonia.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Καραμπέτσος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ως προς την σωστή ονομασία των γειτόνων μας και σε συνεννόηση με τον Αχιλλέα Μαυρομάτη θα αποσταλεί επίσημη επιστολή για την σωστή ονομασία ενόψει της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».