Skip to main content

Με σύνθημα «Ανάπτυξη εδώ και τώρα» θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό ο επιχειρηματικός κόσμος τ

Ποια είναι τα προβλήματα που ζητούν άμεση λύση, όπως τα περιγράφουν επικεφαλής οικονομικών φορέων της πόλης ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ.
Ανάπτυξη «εδώ και τώρα» ή καλύτερα «εδώ και χθες» είναι το βασικό ζητούμενο από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζουν στη Voria.gr  ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος και o πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς.

Οι επικεφαλής των δύο οικονομικών φορέων της πόλης θέτουν ως κορυφαίες προτεραιότητες την ταχύτατη υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος  ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι αντοχές των οποίων, όπως επισημαίνουν, έχουν μειωθεί επικίνδυνα.

Βέβαια, αμφότεροι τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να ακούσουν εκ νέου υποσχέσεις και εξαγγελίες που μένουν μόνο στα χαρτιά. Ο κ. Μπακατσέλος και ο κ. Λακασάς καταλογίζουν στον πρωθυπουργό μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση και εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ταχύτητας είναι μια αδυναμία της κυβέρνησης, την οποία πρέπει αμέσως να ξεπεράσει.

Δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις και προειδοποιούν πως αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα υπάρξουν νέα λουκέτα. Για τα θέματα της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευμένοι, καθώς δεν βλέπουν να κινείται τίποτε, ή αν κινείται κάτι ακολουθούνται ρυθμοί "αραμπά".

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος για τις υποδομές της πόλης (μετεγκατάσταση της ΔΕΘ,  επέκταση του αεροδιαδρόμου, Ζώνη Καινοτομίας, μετρό κα),  είτε δεν έχει γίνει τίποτε ή είτε στην καλύτερη περίπτωση έγιναν ελάχιστα βήματα.

Ο κ. Μπακατσέλος θεωρεί ότι η οικονομική κρίση και όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνηση άλλαξαν την παλέτα των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου. Διαπιστώνει δε ότι εξαιτίας των μέτρων που πλήττουν επιχειρήσεις και κοινωνία  έχουν υποστεί τεράστια καθίζηση η αγορά και οι επιχειρηματικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η έλλειψη ρευστότητας και η μετ’ εμποδίων και ιδιαίτερα επιλεκτική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων εκ μέρους των τραπεζών έχουν οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, προσθέτει.

Και μετά τη λαίλαπα των προβλημάτων αυτών, επισημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, το οποίο δεν αποκλείει να οδηγήσει σε νέα λουκέτα. «Στηρίζουμε τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά πρέπει να υπάρχουν εδώ και τώρα μέτρα ανάπτυξης, γιατί οι αντοχές των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί επικίνδυνα», σημειώνει και δηλώνει ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις εξαγγελίες στη φετινή ΔΕΘ, αφού, όπως λέει, ούτε και στη φετινή διοργάνωση αναμένει να δοθούν λύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς επισημαίνει ότι τρία είναι τα μείζονα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου: πρώτον η έλλειψη ρευστότητας, δεύτερον η έλλειψη εξωστρέφειας και τρίτον η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προιόντων.

Η έλλειψη ρευστότητας, επισημαίνει ο ίδιος, έχει «στραγγαλίσει» τις επιχειρήσεις και γι΄αυτό θα πρέπει να τρέξουν προγράμματα από το ΕΣΠΑ που θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά στο πρόβλημα αυτό. Επισημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές και ζητά ο νέος αναπτυξιακός νόμος να είναι στοχευμένος  στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με εργαλεία  και δράσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο κ. Λακασάς θα περίμενε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να ανακοινώσει την έναρξη υλοποίησης  «εδώ και τώρα» του προγράμματος ΕΞΑΓΩ από το ΕΣΠΑ, το οποίο θα ενισχύει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και θα ενθαρύνει την εξαγωγική δραστηριότητα σε νέες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μέσω του ΕΞΑΓΩ  θα παρέχεται σήμα συμμόρφωσης  στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα αποτελεί διαβατήριο ποιότητας για την είσοδο τους σε ξένες αγορές, ενώ  παράλληλα θα προβλέπεται η θέσπιση προγραμμάτων προβολής και προώθησης των προϊόντων τους σε εκθέσεις και επισκέψεις σε υποψήφιους πελάτες ή πρόσκληση πελατών στην Ελλάδα. Με τις δράσεις αυτές  ο κ. Λακασάς πιστεύει ότι θα αποκατασταθεί η κακή εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζητά επίσης από τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει στη θέσπιση μιας Εθνικής Επικοινωνιακής Στρατηγικής για την επανατοποθέτηση του Made in Greece στα ελληνικά προϊόντα.

Παράλληλα προσδοκά το δημόσιο να είναι συνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως λέει, άτυπα έχει προβεί σε στάση πληρωμών.Όλα αυτά ο κ. Λακασάς δεν θα τα ήθελε μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών, αλλά να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα», προκειμένου να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή διέξοδο στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός και εξαγωγικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος, αλλά και όλης της χώρας.