Skip to main content

Με τα 48 προαπαιτούμενα ανά χείρας στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Στο Eurogroup σήμερα η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα - Στόχος η έγκριση της Ευρωομάδας και η ψήφισή τους από τη Βουλή έως τα μέσα Οκτωβρίου

Τη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιδιώκοντας την τυπική έγκριση της Ευρωομάδας και στοχεύοντας στην ψήφισή τους έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα «κλείδωσε» την Παρασκευή. Το EuroWorking Group επικύρωσε έναν κατάλογο 48 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια μένει να συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και ένα δεύτερο, δυσκολότερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, η εφαρμογή του οποίου -το αργότερο ως αρχές Νοεμβρίου- θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να είναι σύντομη σε διάρκεια, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να παροτρύνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το συντομότερο τον πρώτο κατάλογο των προαπαιτούμενων, ώστε να πάρει το συντομότερο σειρά το δεύτερο πακέτο.

Επισήμως σήμερα δεν θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, ωστόσο είναι προφανές ότι η συζητήση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο και θα συνεχιστεί επισης παρασκηνιακά στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης τους προγράμματος, ενώ θα βρεθεί και επίσημα στο τραπέζι πιθανότατα τον Νοέμβριο ή περί τα τέλη του χρόνου.