Skip to main content

Κορωνοϊός: Τα take away δίνουν ξανά ζωή στα καφέ της Θεσσαλονίκης

Δημοφιλή καφέ παρέχουν δυνατότητα take away - Οι ιδιοκτήτες καφέ ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα μετά τα περιοριστικά μέτρα

Mια εντελώς νέα πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της καραντίνας, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Τα μέτρα προστασίας προβλέπονται αυστηρά, με μείωση των τραπεζοκαθισμάτων και κατά συνέπεια και του τζίρου των επιχειρήσεων.

Μη έχοντας ακόμη ξεκαθαρίσει το αν τελικά το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει την 1η Ιουνίου, ή νωρίτερα τα delivery, πλέον, έχουν την τιμητική τους, ενώ καφέ-μπαρ, σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, που μέχρι πριν λίγες ημέρες παρέμεναν κλειστά άνοιξαν παρέχοντας δυνατότητα take away.

Κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου επιδίδονται στις απαραίτητες προετοιμασίες με…σύμμαχο τη μεζούρα μετρώντας και ξαναμετρώντας τις αποστάσεις προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για το πόσα τελικά τραπέζια θα μπορέσουν να έχουν στα καταστήματα τους ανάλογα με τα τετραγωνικά που διαθέτουν.

Κάποιοι άλλοι καθαρίζουν τα τζάμια και κάνουν εσωτερικές εργασίες ενώ κάποιοι άλλοι μέσα από τις κλειστές πόρτες των καταστημάτων τους κάνουν τους υπολογισμούς με χαρτί και μολύβι για τις προμήθειες και ότι άλλο.

Υπάρχουν και κάποιοι, λιγοστοί, που προσπαθούν να δημιουργήσουν μικρούς…πριβέ χώρους (με καλαμωτές ή πλέξιγκλας), ώστε οι πελάτες τους να αισθάνονται λιγότερο εκτεθειμένοι στα παραδιπλανά τραπέζια.

Το take away ζωντανεύει τα μαγαζιά

Προσπάθεια για ξαναζωντάνεμα κάνουν κεντρικά δημοφιλή καφέ της Θεσσαλονίκης, που άνοιξαν χωρίς τραπεζοκαθίσματα εξυπηρετώντας αποκλειστικά με take away.

«Είναι μία νέα πραγματικότητα αυτή που ζούμε όλοι. Το προσωπικό εξυπηρετεί τους πελάτες φορώντας μάσκες και γάντια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν» λέει υπεύθυνος καφέ υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «αρκετοί πελάτες φοράνε και οι ίδιοι μάσκα, τηρώντας τις αποστάσεις, ενώ αποφεύγουν να πληρώνουν με μετρητά».

«Σίγουρα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ο καφές είναι κάτι που δεν κόβεται. Ωστόσο, για λίγο καιρό θα πρέπει να τον παίρνουμε μαζί μας και όχι να τον απολαμβάνουμε σε τραπέζι με παρέα» λέει πελάτης καφέ που περιμένει στη σειρά του για να εξυπηρετηθεί.

Ο «πεντάλογος» για το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων

Στη διαδικασία συσκέψεων ώστε να καθοριστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσουν οι εξωτερικοί χώροι των καφέ – μπαρ και των εστιατορίων, βρίσκεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δήμους.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και
5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.