Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο κάθετος κήπος της Κλεάνθους δείχνει τον πράσινο δρόμο

Ο πρώτος κάθετος κήπος ποτίζεται με βρόχινο νερό στην οδό Κλεάνθους 18 - Σημαντικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης νερού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.

του Νίκου Αβουκάτου

Δύο έργα μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης αξίας για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτινων πόρων ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη: η δημιουργία του πρώτου κάθετου κήπου, που ποτίζεται με βρόχινο νερό στην οδό Κλεάνθους 18 και σημαντικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης νερού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Τούμπας.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συλλογή Όμβριων Υδάτων». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το «Αποστολή Νερό» της Coca-Cola και της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Μια καινοτόμος τεχνολογία κάθετων κήπων, που φιλοξενεί περισσότερα από 800 γλαστράκια και 4 διαφορετικά είδη φυτών, χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τον πρώτο κάθετο κήπο στην Ελλάδα, στο κτήριο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την πρόσοψη σε πηγή πρασίνου για τους 18.000 κατοίκους της περιοχής.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε μια καινοτόμος τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Αυστραλία, μια χώρα που πρωτοπορεί παγκοσμίως στην αύξηση του αστικού πρασίνου, αξιοποιώντας βρόχινο και ανακυκλούμενο νερό. Η τεχνολογία αυτή αφορά την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος στο εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου, με ειδικές εσοχές, όπου τοποθετούνται αποσπώμενα γλαστράκια και διαθέτει ειδικά συστήματα άρδευσης και αποστράγγισης. Τα είδη των φυτών που επιλέχθηκαν είναι: Αγγελική, Δενδρολίβανο, Ταφλάνη και Ναντίνα.

Το καινοτόμο αυτό έργο συμβάλει στη βελτίωση του μικροκλίματος ενώ ελαττώνει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου.

Το πιλοτικό αυτό έργο είναι το μοναδικό στη χώρα που υλοποιήθηκε από δήμο και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος. Ακόμη, το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση έργων και δράσεων επίδειξης για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων στον αστικό χώρο, με βάση τις πρακτικές αειφορίας, αφού θα ποτίζεται με βρόχινο νερό.Το νερό αυτό συλλέγεται από την οροφή του κτηρίου και του δώματος που αυτό διαθέτει μέσα από τις υφιστάμενες υδρορροές. Η αποθήκευση γίνεται σε υπόγεια δεξαμενή, από την οποία ακολούθως αντλείται για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης του κάθετου κήπου.

«Με το συγκεκριμένο έργο προχωρήσαμε τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία του κάθετου κήπου. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν πλέον και στην Αθήνα» επεσήμανε η Κωνσταντίνα Τόλη, Υπεύθυνη Προγράμματος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), κατά την παρουσίαση του κάθετου κήπου σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εκδήλωση έγινε αναλυτική παρουσίαση και στις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας με την εγκατάσταση 53 νέων συστημάτων εξοικονόμησης νερού. Η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας κυμαίνεται από 20% με 30%.

Για μια αγαστή συνεργασία με ένα ίδρυμα που έχει ως στόχο την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη διαχείριση του νερού και την αναβάθμιση του αστικού χώρου έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο οποίος ανέφερε: «Τα θέματα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και όχι μόνο, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, έρχονται στο προσκήνιο, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και πρέπει οι δήμοι να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαχείριση των ομβρίων υδάτων βρίσκεται στον πυρήνα του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, εκτός από τον κάθετο κήπο στην οδό Κλεάνθους και τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, υπάρχει σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο που αφορά το πότισμα έκτασης των χιλιάδων στρεμμάτων των Κοιμητηρίων, με τη χρήση ομβρίων υδάτων. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω τα πράσινα δώματα και συγκεκριμένα το ένα που δημιουργήσαμε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άλλα που θα υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα σε ταράτσες σχολικών συγκροτημάτων».

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη παραθαλάσσια πόλη στην οποία υλοποιείται η σχετική παρέμβαση: «Αυτή η συνεργασία απέδωσε πολύ γρήγορα καρπούς, αφού η όλη ιδέα που αφορά τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Κολυμβητήριο παρουσιάστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Ήδη, οι παρεμβάσεις αυτές που αφορούν τρόπους εξοικονόμησης του νερού, αλλά και της ενέργειας που καταναλώνονται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, έχουν υλοποιηθεί, προς όφελος των δημοτών. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον και σε άλλους χώρους αθλητισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης».

Η κυρία Τόλη υπογράμμισε ότι μετά από 33 νησιά, η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα συλλογής όμβριων υδάτων, το οποίο ξεκίνησε το 2008 στις Κυκλάδες. «Η Global Water Partnership-Mediterranean είναι ένας διεθνής οργανισμός που ασχολείται με θέματα διαχείρισης των υδάτων. Στόχος μας είναι να βοηθάμε τις Αρχές, τις κυβερνήσεις, τους εταίρους να διαχειρίζονται καλύτερα τους υδάτινους πόρους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος "Συλλογή Ομβρίων Υδάτων", η Global Water Partnership-Mediterranean συνεργάζεται με το Ίδρυμα της Coca Cola και ξεκινήσαμε στην Ελλάδα με την ιδέα να δώσουμε νερό στα άνυδρα νησιά στην Ελλάδα, για μη πόσιμη χρήση. Γρήγορα, το πρόγραμμα εξαπλώθηκε σε Μάλτα, Κύπρο και Ιταλία και σε πολλά νησιά και πόλεις, ενώ πλαισιώνεται με ειδικές εκπαιδευτικές, ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων τεχνογνωσίας σε τεχνίτες και επαγγελματίες του χώρου, αλλά και με την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στη συλλογή βρόχινου νερού».

Σύμφωνα με την κ. Τόλη, το Ίδρυμα της Coca Cola, που συμμετέχει στο πρόγραμμα υποστηρίζει δράσεις και προγράμματα με περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η εταιρία έχει δεσμευτεί έως το 2020 να επιστρέφει σε ποσοστό 100% το νερό που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, υποστηρίζοντας τις αντίστοιχες δράσεις.