Skip to main content

Με τέσσερα αεροσκάφη πέντε μέλη της κυβέρνησης στις ΗΠΑ

Κριτική στη Γερμανία για τις ξεχωριστές πτήσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και υπουργών της για Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

Πέντε μέλη της γερμανικής κυβέρνησης επισκέπτονται αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ με τέσσερα διαφορετικά αεροπλάνα.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πέταξε την Κυριακή μαζί με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Γκερντ Μύλερ με κυβερνητικό αεροσκάφος στη Νέα Υόρκη για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, μισή ώρα αργότερα αναχώρησε η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ με άλλο κυβερνητικό για την Ουάσιγκτον και την Τρίτη ταξιδεύει επίσης με κυβερνητικό ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας για τη Νέα Υόρκη. Η δε υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγα Σούλτσε που και αυτή θα συμμετέχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ πέταξε με πτήση της γραμμής.

Η αξιοποίηση τεσσάρων ξεχωριστών αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ μέσα σε μια εβδομάδα προκάλεσε κριτική στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Οι επικρίσεις εστιάζουν πρωτίστως στο γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή, μετά από χρονοβόρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών είχε καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος. Ένας από τους στόχους είναι η αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση αεροπλάνων, επειδή θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνα μεταφορικά μέσα.

360.000 ευρώ για μια πτήση

Πέραν αυτού οι Πράσινοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση σπατάλη δημόσιου χρήματος καθώς την τελευταία στιγμή η καγκελάριος αποφάσισε να μην πάρει μαζί της την υπουργό Άμυνας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κ. Κράμπ-Κάρενμπάπουερ πέταξε κατόπιν αυτού με τα 20 μέλη της αντιπροσωπείας της με ξεχωριστό κυβερνητικό αεροσκάφος 200 θέσεων. Το κόστος μιας ώρας πτήσης κυμαίνεται μεταξύ 24.000 και 35.000 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό κόστος του ταξιδιού θα ξεπεράσει τις 360.000 ευρώ.

Αντικρούοντας τις ενστάσεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ υποστήριξε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο ότι οι ξεχωριστές πτήσεις κρίθηκαν για «οργανωτικούς» και λόγους «επαγγελματικής σοβαρότητας» αναγκαίες.

Οι κυβερνητικές αποστολές θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Ντέμερ να καλύψουν διαφορετικές ημερομηνίες στις ΗΠΑ, έχουν διαφορετικά προγράμματα, τα οποία ενδεχομένως επί τόπου αλλάζουν και, στην περίπτωση της καγκελαρίου και της υπουργού Άμυνας, έχουν και διαφορετικούς προορισμούς.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle