Skip to main content

Με τετραήμερο εορτασμό τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας

Το όραμα της Αγλαΐας Μητροπούλου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, μεταφέρεται στο νέο του σπίτι στη συμβολή της Ιεράς οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Με τετραήμερη εκδήλωση από την 1η Οκτωβρίου θα γιορταστούν τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στον ανακαινισμένο πρώην κινηματογράφου «Λαΐς» στη συμβολή της Ιεράς οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με δύο αίθουσες προβολών (200 και 60 θέσεων), με τον θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα, με 10.000 τίτλους ξένων και ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, με 1 εκατομμύριο μέτρα φιλμ αρχειακού χαρακτήρα, με εργαστήρια αποκατάστασης σπάνιων ταινιών και εργαστήρια ψηφιοποίησης, με βιβλιοθήκη, με κινηματογραφικό μουσείο, η Ταινιοθήκη ξαναμπαίνει δυναμικά στη ζωή της Αθήνας και της Ελλάδας ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα εποχή. Στη μεγάλη αίθουσα των 200 θέσεων θα προβληθεί αποκατεστημένη η «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη.

Αμέσως μετά τον τετραήμερο εορτασμό των εγκαινίων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει, κατ’ αρχάς, το Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου (5 - 14 Οκτωβρίου) με αφιερώματα στον Κεν Μακμάλεν, τον Πίτερ Κουμπέλκα, που θα είναι παρόντες, την Ντελφίν Σερίνγκ, την Μάρθα Μεζάρος και εκπροσώπους της ελληνικής πρωτοπορίας.

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στη «Λαΐδα» το μεγάλο αφιέρωμα στον Βέρνερ Χέρτζογκ. Ακολουθούν επιλογές από το νέο τσέχικο και βραζιλιάνικο κινηματογράφο, ενώ, προσεχώς, θα οργανωθεί μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Αρβανίτη, τόσο από τη συνεργασία του με το Θόδωρο Αγγελόπουλο όσο και από τις διεθνείς παραγωγές στις οποίες έδωσε τον τόνο ως οπερατέρ.

Η Ταινιοθήκη υπήρξε όραμα της Αγλαΐας Μητροπούλου στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Ως ίδρυμα συστάθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1963 και με ιδρυτικά μέλη ό,τι πιο εκλεκτό διέθετε τότε η κινηματογραφική Αθήνα όπως ο Μυριβήλης, ο Βενέζης, η Ελένη Βλάχου, ο Κακογιάννης, ο Κούνδουρος, ο Σπύρος Σκούρας και ο Γρηγόρης Γρηγορίου.

Δημήτρης Τσάκωνας