Skip to main content

Με θέμα την Όπερα η φετινή πασαρέλα στη Νέα Παραλία

Το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου και ο Όλυμπος, θα λειτουργήσουν για ακόμη μια φορά ως «σκηνή» για της εκδήλωσης των «Φίλων της Νέας Παραλίας».

Η αγαπημένη, κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου  "Οι Φίλοι Νέας Παραλίας"  έρχεται για 5η χρονιά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, με τη δύση του ήλιου, στον Κήπο του Αλέξανδρου, με θέμα την «ΟΠΕΡΑ»!

Με την δημιουργία του «ιταλικού θεάτρου» το θέαμα μεταφέρθηκε εν μέρει από την σκηνή στην αίθουσα. Οι θεατές πήγαιναν στο θέατρο, όχι µόνο για να δουν και να ακούσουν αλλά και για να τους δουν, µε αποτέλεσμα τα ενδύµατα, οι κοµµώσεις, τα καπέλα και τα κοσµήµατα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στην σκηνή αλλά και στην πλατεία και τα θεωρεία.

Γνωστοί ζωγράφοι, όπως οι Giorgio De Chirico και Fernand Léger, σχεδίασαν κοστούµια για την όπερα αλλά και διάσημοι σχεδιαστές μόδας, όπως οι Yves Saint Laurent, Kenzo, Christian Lacroix, συντέλεσαν µε τις δημιουργίες τους στην ιστορία της όπερας.

Βασικό στοιχείο του κουστουμιού στην όπερα είναι  να τονίζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή αλλά, ταυτοχρόνως,  να εκφράζει και την ατµόσφαιρα της εποχής.  

Με το κοστούμι, πολλαπλές πτυχές του χαρακτήρα των συντελεστών της όπερας πρέπει είναι ορατές. Ακόµη και από το πίσω µέρος της αίθουσας, το κοστούµι συντελεί στο να είναι κατά το δυνατόν περισσότερο αναγνώσιµος ο χαρακτήρας.  

Η όπερα είναι το θεατρικό κείμενο που τραγουδιέται. Συνδυάζει τα μέσα της φωνητικής και της οργανικής μουσικής με την ποίηση, το θέατρο, την ηθοποιία και την παντομίμα, τη σκηνογραφία και τα κουστούμια. Η συνένωση των ετερόκλητων αυτών στοιχείων σε μία ενότητα είναι ένα ζήτημα που έχει βασανίσει μερικά από τα καλύτερα μυαλά της ιστορίας της μουσικής.

Φέτος, “βασανίστηκαν” ώστε να μας παρουσιάσουν κοστούμια από διάσημες όπερες, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, οι παρακάτω δημιουργοί:  

Γιάννα / Πόλα Αποστολίδου, Ράνια  Αφεντούλη, Θανάσης Βασιλειάδης, Αναστασία Βελισσαροπούλου, Σοφία Γεωργιάδου, Νίκος Γλαβίνας, Νίκος Δάλλας, Κατερίνα Καζακλή, Νίκος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Κλειώ Καρόζη, Νατάσα Καρρά, Έφη Καρυώτη, Bασιλική Κώστογλου, Bernard Cuomo, Elena Snezana Krstic, Βασιλική Μικρού, Άννα Μιλώση, Σοφία Μπομπορίδου, «pret-a-plier» ομάδα: Σοφία Βυζοβίτη, Δημήτρης Μητσιμπόνας, Γεωργία Βερέμη, Αμαλία-Άννα Κοργιαλά και Νεφέλη Τσινοπούλου,  Εβελίνα Σπυροπούλου, Σύλλογος «Φίλοι Νέας Παραλίας», "Τεχνήεσσα" Σωματείο Τέχνης, Νικολέτα Τσικώτη, Ελευθερία Φιλοκώστα, Ελένη  Φωκά.

Στην όπερα, ορισμένα στοιχεία  του προσώπου είναι σκοπίµως υπερβολικά και µεγιστοποιημένα. Τον ρόλο αυτό ανέλαβαν να αποδώσουν, όσον αφορά  στα χτενίσματα, τα κομμωτήρια mob salons: z2zoidihairsalon, Pola& art, Hair Affair by Mitsas και StefanosAggelidishairsalon, ενώ  το µακιγιάζ θα επιμεληθεί η γνωστή Make up concepts academy bymariannavlasidou

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Bernard Cuomo, ο οποίος θα μας εισάγει και θα μας απογειώσει στο θέαμα με τη συνοδεία των χορευτών: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Σταύρο Ιωάννου Καλαϊτζίδη, Στράτο Μούσια, Αιμίλιο Νετάνη, Γιάννη Τέρπο, Hadi Rezaee, Κυριάκο Αθανασιάδη.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του κοστουµιού της όπερας, η μουσική, ο χώρος δράσης, το παρασκήνιο ταιριάζουν απόλυτα µε την σκηνοθεσία και την γενναιοδωρία του τοπίου της Νέας Παραλίας. Που, με φόντο το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου και τον Όλυμπο, θα λειτουργήσει για ακόμη μια φορά ως «σκηνή» για την εκδήλωση που διοργανώνουν, για 5η συνεχόμενη χρονιά, ο Σύλλογος  "Οι Φίλοι Νέας Παραλίας"  φιλοξενώντας δημιουργίες µόνο από ανακυκλώσιµα υλικά και θέμα την ΟΠΕΡΑ.