Skip to main content

Με τιμές αρχηγού κράτους και καθυστέρηση στην Αθήνα το Άγιο Φως (vid)

Το αεροπλάνο που μετέφερε το Αγιο Φως προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και όχι στο Ελ. Βενιζέλος,γεγονός που προκάλεσε ενοχλήσεις

Με κάθε επισημότητα έφτασε λίγο μετά τις 20:15 στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το αεροπλάνο που μετέφερε το Αγιο Φως προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και όχι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από εκεί θα ακολουθήσει μεταφορά του με ιδιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Αθηνών, από όπου θα μεταφερθεί σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με εσωτερικές πτήσεις.



Δυσαρέσκεια εκκλησιαστικών κύκλων για την αλλαγή στην άφιξη του Αγίου Φωτός

Η αλλαγή αυτή, σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

Η ελληνική αποστολή για το Άγιο Φως, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, έφτασε το πρωί του Μ. Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Μετά τη λήξη της τελετής αφής, περίπου στις 2:30, η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στο Πατριαρχείο, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο ίδιος ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την αλλαγή προγράμματος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, δίχως όμως να λάβει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο υφυπουργός, πάντα σύμφωνα  φέρεται να του είπε πως η εντολή προήλθε από ανώτερα κλιμάκια.


 
Η απόφαση της πολιτείας ενόχλησε τον κ. Νικόλαο, πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.
 
Ως συνέπεια, ο μητροπολίτης Μεσογαίας αποφάσισε να μην συνοδεύσει την ελληνική αποστολή η οποία μετέβη σήμερα στα Ιεροσόλυμα υπό τον κ. Μπόλαρη για την τελετή αφής, και δεν προτίθεται να μεταβεί στην Ελευσίνα για την τελετή υποδοχής.

Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για την στάση της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές εάν η Εκκλησία θα λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το kathimerini.gr στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα μεταβεί τελικά ο μητροπολίτης Μεγάρων Κωνσταντίνος, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η περιοχή.

Το Άγιο Φως ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Ελλάδα στις 18:30 όμως λόγω καθυστέρησης μίας ώρας στην αναχώρηση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Ισραήλ η ώρα άφιξης έχει μετατεθεί για περίπου τις 20:00 το βράδυ.