Skip to main content

Με ποιες πλάτες απέκτησαν τόσο θράσος οι Σκοπιανοί;

Λανθασμένες οι προσπάθειες Κοτζιά για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πολιτικούς προς τους οποίους καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει.

Όταν ανέλαβε το ΥΠΕΞ των Σκοπίων ο Ντιμιτρόφ, θεωρήθηκε από τους ημετέρους ότι η 20ετής εμπειρία του σε θέσεις από τις οποίες διαχειριζόταν το σκοπιανό ζήτημα, και η προεκλογική διαλλακτικότητα που επεδείκνυε ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αποτελούσε προάγγελο ειλικρινών και επωφελών συζητήσεων για τις δύο χώρες.

Στο μεσολαβήσαν διάστημα, απεδείχθη περιτράνως, ότι ούτε η αλυτρωτική ρητορική άλλαξε, απλώς χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι, περιβεβλημένες με θρασύτητα -που απουσίαζε από τον επηρμένο Γκρούεφσκι- γεγονός που υποδηλώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις από ισχυρούς ότι το ζήτημα της ονομασίας θα λήξει ευνοϊκώς γι’ αυτούς. Αν δεν συμβαίνει έτσι, τότε πρόκειται για παρανοϊκή πολιτική, επειδή ερεθίζει τα ανακλαστικά της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί να ανέχεται προσβολές.

Και προσβολή είναι η συγκεκαλυμμένη απειλή αυτή που εκτόξευσε ο Νίκολας Ντιμιτρόφ, ομού με απαράδεκτη σύσταση, προς μία χώρα, της οποίας ο πολιτισμός αποτελεί όνειρο για τους Σλάβους των Σκοπίων να τον μιμηθούν υποκλέπτοντας στοιχεία του. Σε συνέντευξή του ο αμετροεπής Ντιμιτρόφ ισχυρίστηκε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επεσήμανε στην Ελλάδα ότι θα έχει… συνέπειες εάν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.:

«Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα, έκανα μια παράκληση: παρακαλώ αναλογισθείτε τι είδους γείτονα θα θέλατε να έχετε και ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες συνέπειες για εσάς. Εξετάστε την προοπτική να μας επιτρέψετε την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία του ΟΗΕ», είπε. Δεν διευκρίνισε ποιες συνέπειες υπονοεί, αλλά ξεπέρασε σε θρασύτητα κι αυτόν τον Ερντογάν, ο οποίος εν τέλει έχει που να στηριχτεί για να απειλεί και να εκβιάζει. Ο Ντιμιτρόφ, που στηρίζεται;

Φαίνεται, ότι η εξήγηση βρίσκεται σε μια άλλη προκλητική συνέντευξή του στο Der Spiegel, που επιβεβαιώνει τελικώς όσα έγραφα κατά την προεκλογική περίοδο των Σκοπίων, με την εμφανή υποστήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, από τον Τζορτζ Σόρος. Αλλά και οι καταγγελίες των αντιπάλων του Ζάεφ, ότι υποστηρίζεται φανερά από τον Σόρος είχαν από τότε επαληθευτεί, όταν στις συγκεντρώσεις του κόμματός του, εμφανώς παρίσταντο όλα τα στελέχη της ΜΚΟ "Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας" (Open Society Foundations).

Ο Ντιμιτρόφ παραχώρησε την εν λόγω συνέντευξη σε Σλάβο δημοσιογράφο του Der Spiegel, ο οποίος είναι γνωστό στα Σκόπια ότι αποτελεί ένα από πλέον χρήσιμα εργαλεία του Σόρος. Σ’ αυτήν, ο Ντιμιτρόφ μάς… επέπληξε επειδή στερούμαστε ευφυίας να αντιληφθούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Είπε: «Η Ελλάδα είναι από πολλού μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ως εκ τούτου η γεωπολιτική θέση της είναι σημαντική. Ελπίζουμε ότι αυτό συνδυάζεται με διορατική υπευθυνότητα»! Δεν έχουμε επομένως διορατική υπευθυνότητα, και μας συστήνει ο Ντιμιτρόφ να την αποκτήσουμε.

Αυτή η πρωτόγονη για σύγχρονο κράτος συμπεριφορά είναι και ο λόγος που κρίνω αρνητικά τις προσπάθειες του Ν. Κοτζιά να επιμένει στα διαβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πολιτικούς προς τους οποίους καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει.

Εκείνο όμως που αποτελεί γεγονός είναι ότι ο Σόρος έχει ταχθεί εναντίον του προέδρου Ντ. Τραμπ, με διαδηλώσεις των οργανώσεών του στις ΗΠΑ εναντίον του, και ως εκ τούτου ακολουθεί δική του πολιτική και όχι της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ή, καλύτερα, όπως έχω γράψει πολλές φορές, ακολουθείται ακόμη η πολιτική Ομπάμα στα Βαλκάνια, με τα ίδια σχεδόν πρόσωπα, και χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί η πολιτικής του Τραμπ για την περιοχή. Γι’ αυτό και αλωνίζει ο Σόρος.

Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Ντιμιτρόφ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφου «εάν η χώρα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ». Δεν απάντησε. Επέλεξε να αραδιάσει κάποια λόγια για την Ευρώπη, χωρίς καμιά αναφορά στις ΗΠΑ. Υποκινείται επομένως από τον Τζορτζ Σόρος, είτε συνειδητά, είτε επειδή ο Σόρος δεν βοηθά πολιτικούς χωρίς ανταλλάγματα.