Skip to main content

«Με τις συλλήψεις Γερμανών, θέλουν να πιέσουν το Βερολίνο»

Η πολιτικός επιστήμονας Τέμπελ εκτιμά ότι με τις συνεχιζόμενες συλλήψεις Γερμανών πολιτών η Άγκυρα διακινδυνεύει ό,τι έχει πετύχει οικονομικά.

Στους δώδεκα ανέρχονται πλέον οι Γερμανοί υπήκοοι που κρατούνται για πολιτικούς λόγους σε τουρκικά κρατητήρια. Παίρνοντας θέση στη σύλληψη δύο ακόμα ατόμων με γερμανικό διαβατήριο την Παρασκευή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «αποφασιστική αντίδραση» και πιθανή «αναθεώρηση» των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

Η Ζίλκε Τέμπελ, αρχισυντάκτρια του γερμανικού περιοδικού «Διεθνής Πολιτική» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Εταιρίας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), σε συνέντευξή της στην DW, θεωρεί κατάλληλο τον τρόπο αντίδρασης του Βερολίνου απέναντι στην Τουρκία:

«Όταν έχεις απέναντι σου έναν απρόβλεπτο αντίπαλο θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός τι θα κάνεις έτσι ώστε, από τη μια να ασκείς πιέσεις και από την άλλη να τον πείσεις να υποχωρήσει. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας, διότι τέτοιοι ηγέτες φανατίζουν τον λαό τους με συνθήματα όπως, δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς ή παραμένουμε ακλόνητοι στις θέσεις μας. Γεγονός είναι ότι το πρώτο θύμα της τακτικής αυτής είναι η ίδια η Τουρκία. Διακινδυνεύει ότι κερδήθηκε τα τελευταία χρόνια σε οικονομική ευρωστία, πολιτική επιρροή αλλά και στις σχέσεις με την Ευρώπη. Μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά κατάλληλα. Εκδίδει για παράδειγμα ταξιδιωτική σύσταση και εντείνει σταδιακά τις πιέσεις στην Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο εκ των προτέρων αν οι αντιδράσεις αυτές έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

«Με τις συλλήψεις Γερμανών, θέλουν να πιέσουν το Βερολίνο»

Η γερμανίδα ειδική προσπάθησε να εξηγήσει σε τι αποσκοπεί ο πρόεδρος Ερντογάν με τις συνεχιζόμενες συλλήψεις γερμανών πολιτών στην Τουρκία:

«Θα ήταν όλα πιο εύκολα, αν μπορούσαμε να διακρίνουμε στρατηγικούς στόχους. Προφανώς όμως η Τουρκία κρατά απλά ομήρους, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας για τον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντενίς Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται εδώ και 200 μέρες χωρίς έχει συσταθεί κατηγορητήριο. Μήπως η Τουρκία θέλει να αποτρέψει τη Γερμανία από τη χορήγηση ασύλου σε τούρκους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος; Ενδέχεται να έχουμε να κάνουμε με παρανόηση για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους δικαίου στη Γερμανία. Ως γνωστόν κάθε αίτηση για άσυλο εξετάζεται κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολιτικές διώξεις οι γερμανικές αρχές χορηγούν άσυλο. Προφανώς κάποιοι στην Άγκυρα έχουν διαφορετική αντίληψη για το κράτος δικαίου. Ίσως πιστεύουν ότι με τις συλλήψεις γερμανών πολιτών μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην γερμανική κυβέρνηση».

Κέρστεν Κνιπ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου:Deutsche Welle