Skip to main content

Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά

Η επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά, αλλά σε διακριτό κωδικό, ώστε να γνωρίζει ο κάθε συνταξιούχος το ποσό που δικαιούται.

Οπως ανακοίνωσε και επισήμως το υπουργείο Εργασίας, η επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα:

• Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

• Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

• Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

• Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή σε τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι

Επισημαίνεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα, απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία –μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ– για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.