Skip to main content

Με το αργυρό μετάλλιο της κυπριακής Βουλής τιμήθηκε ο Μπαμπινιώτης

Ως υπηρέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού εδώ και δεκαετίες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου, τον Καθηγητή Γλωσσολογίας.

Με την ύψιστη τιμητική διάκριση του κυπριακού Κοινοβουλίου, το αργυρό μετάλλιο με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, τίμησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τον Καθηγητή Γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

«Υπηρέτης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού εδώ και δεκαετίες, ο κ. Μπαμπινιώτης προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της γλωσσολογίας, στον εκσυγχρονισμό της οποίας συνέβαλε όντας εκ των εισηγητών της Μοντέρνας Γλωσσολογίας στην Ελλάδα και εκ των πρώτων διδασκόντων των σύγχρονων μεθόδων αναλύσεως της γλώσσας, όσο και στην ελληνική λεξικογραφία» είπε ο κ. Ομήρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για απονομή του αργυρού μεταλλίου στον κ. Μπαμπινιώτη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ. Ομήρου είπε ότι τα οκτώ λεξικά που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα ο κ. Μπαμπινιώτης, αποτελούν ανεκτίμητα εργαλεία και πρόσθεσε ότι με το επιστημονικό του έργο ο κ. Μπαμπινιώτης έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η ελληνική γλώσσα, αν και παρέμεινε γλώσσα ζωντανή δια μέσου των αιώνων, ακόμα και σε απόμακρες γωνιές του ελληνισμού όπως η Κύπρος μας, σήμερα κακοποιείται από τους ίδιους τους φυσικούς ομιλητές της που όντας φτωχοί γνώστες της, την υποβαθμίζουν ή ακόμη την απορρίπτουν, προτιμώντας λέξεις ή φράσεις ξένες», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Τονίζοντας ότι η γλώσσα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας ενός λαού, ο κ. Ομήρου είπε ότι το έργο του Καθηγητή Μπαμπινιώτη πέραν του επιστημονικού του βάρους, έχει και μια διάσταση εθνική, για την οποία ολόκληρος ο ελληνισμός και ιδιαίτερα η μικρή Κύπρος είναι ευγνώμονες.

«Στον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη απονέμεται ως ελάχιστο δείγμα έκφρασης ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά του, το αργυρό μετάλλιο με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του Κυπριακού Κοινοβουλίου» κατέληξε ο κ. Ομήρου, ο οποίος επίσης δώρισε στον κ. Μπαμπινιώτη αντίγραφο αγγείου από το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Μπαμπινιώτης εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του που του δόθηκε η ευκαιρία με τον πιο επίσημο τρόπο να δώσει διάλεξη χθες βράδυ για τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής γλώσσας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλή.

Ανέφερε ότι συνδέεται με την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια μέσω της συχνής του παρουσίας στο νησί με ομιλίες, μέσω επιστημονικής συνεργασίας και μέσω των χιλιάδων φοιτητών από την Κύπρο που έχουν φοιτήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχουν υπάρξει μαθητές του, προσθέτοντας ότι «για όλους αυτούς και αυτές είμαι περήφανος ότι έμμεσα τουλάχιστον έχω συμβάλει σε μια προσπάθεια γλωσσικής ποιότητας στην αγαπημένη Κύπρο».

«Μας συνδέει μια στενή σχέση με την Κύπρο και για αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα την πολύ τιμητική χειρονομία σας να μου απονείμετε αυτή την διάκριση. Θέλω να ξέρετε ότι πάντοτε είμαι κοντά σας, κοντά στους αδελφούς Κυπρίους και τα προβλήματά τους και ο χώρος στον οποίο μπορώ να προσφέρω είναι ένα εθνικό κατεξοχήν θέμα που είναι το θέμα της γλώσσας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ελληνική γλώσσα, είπε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτει ο ελληνισμός.

Ο κ. Μπαμπινιώτης δώρισε στον κ. Ομήρου το τελευταίο του λεξικό, το Λεξικό των Πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, που αποτελείται από τις 4,000 πιο απαιτητικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας.