Skip to main content

Με το βλέμμα στις εκπτώσεις οι έμποροι της Θεσσαλίας

Οικονομική ανάσα παραμένουν χιλιάδες έμποροι σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταγράφουν χαμηλούς τζίρους κατά την περίοδο των εορτών σε σχέση με την αντίστοιχη περσι
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκπτώσεις προκειμένου να πάρουν μία οικονομική ανάσα παραμένουν χιλιάδες έμποροι σε ολόκληρη τη Θεσσαλίας οι οποίοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταγράφουν χαμηλούς τζίρους κατά την περίοδο των εορτών έναντι των δεδομένων της περσινής χρονιάς. Ήδη πολλές επιχειρήσεις στο χώρο της εμπορίας ενδυμάτων και άλλων αγαθών έχουν προχωρήσει σε προσφορές αναμένοντας τις εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και λήγουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Οι Θεσσαλοί έμποροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως αναφορά το ενδεχόμενο τόνωσης της αγοραστικής κίνησης το επόμενο διάστημα σημειώνοντας ότι το αγοραστικό κοινό δεν έχει τη διάθεση και την οικονομική άνεση ώστε να προχωρήσει σε μαζικές αγορές, που η αγορά δεν καρπώθηκε κατά την περίοδο των εορτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τους εμπόρους όλης της χώρας για τις επικείμενες εκπτώσεις τονίζοντας τα εξής:
1.Αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
2.Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.  Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
3.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. 
4.Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.  Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. 
5.Μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 και παρότι η ΕΣΕΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της, επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.
Η ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.